Научете повече за отглеждането на рибки в аквариум
Любопитно и забавно

Научете повече за отглеждането на рибки в аквариум

Подарили са ви рибки или просто сте решили това да бъде вашият нов домашен любимец. Но след като купите подходящо жилище за водните обитатели, се оказвате изправени пред доста неясноти. Предлагаме ви решения на най-честите колебания, с които обикновено се сблъскват начинаещите акваристи.

Аквариум с рибки
Аквариум с рибки

Къде да бъде разположен аквариумът?

Има няколко основни правила, които е задължително да се спазят, когато избирате мястото му в дома. Първото условие е да бъде разположен на много стабилна основа. Добре е под аквариума да има изолираща плоскост – например стиропор. Трябва да бъде далеч от пряка слънчева светлина, тъй като тя провокира появата и растежа на зелени водорасли. Колкото по-тихо място в дома изберете, толкова по-добре. За рибите стресът може да бъде фатален.

Колко често и по колко храна да даваме на рибите?

Прехранването на рибите е основна и най-честа грешка на любителите акваристи. По принцип количеството храна зависи от много неща: брой и големина на рибите, възраст, вид и т.н. Но има едно общо правило, което е добре да помните. Храната трябва да бъде толкова, колкото рибите могат да изядат в рамките на 2-3 минути. И нито троха повече. Колко често ще я давате зависи от възрастта и вида на рибите. За някои е достатъчно един- два пъти в седмицата, други се хранят през ден, трети всеки ден. Но не и като хората – сутрин, обед и вечер.

Кога да сменяме водата?

Това е задължително, ако искате рибите да са здрави. Правилото е водата да се сменя веднъж в седмицата. Обикновено се отнема около 20-25% от наличната в аквариума, след което се допълва с прясна. Добре е да не се използва вода директно от чешмата, а престояла 1-2 денонощия. Това се прави заради съдържанието на хлор във водата, който е токсичен за рибите.

Със или без светлина през нощта?

Това е друг въпрос, който мнозина начинаещи си задават. Отговорът е много лесен – рибите се чувстват добре в условия, максимално близки до естествените. Тоест за тях е важно да има ден и нощ. Изводът – вечер гасите лампите.

Какви растения?

Пластмасовите са лесни за поддържане и не създават никакви трудности. Но не са така красиви като истинските. А и от тях няма никаква полза. Полезни са живите растения, тъй като те поддържат екосистемата на аквариума. Те са важен елемент от азотния цикъл, чрез който се преработват опасните за рибите азотосъдържащи съединения. Но е също така важно да се отглеждат правилно, за да не се превърнат в опасни съжители на рибите.

Как се премахват водораслите?

Рано или късно това може да ви сполети. Ще ви трябват доста търпение и усилия, за да се справите. Живите растения са едно от средствата срещу тях. Някои видове риби също помагат, тъй като се хранят с водорасли. Механично най-лесно се отстраняват от стените на аквариума с помощта на специален магнит. Но като цяло борбата с тях е неравностойна и трудна.

Колко рибки да има в аквариума

Сложен въпрос. Обикновено всеки начинаещ си представя аквариум, пълен с много пъстри рибки. Дали обаче това е правилно? Препълването на пространството с риби е другата честа грешка, която правят мнозина. По принцип няма общо правило, така че конкретен отговор на този въпрос не може да се даде. Броят на рибите зависи както от размера на аквариума, така и от вида, възрастта, големината и други особености на рибите. Дребните например могат да бъдат много, но златните се чувстват добре, когато сами се ширят в аквариума.

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар