Супер храните са тези, които трябва да имате на трапезата си редовно – вижте кои са те и с какво са полезни
Здраве

Супер храните са тези, които трябва да имате на трапезата си редовно – вижте кои са те и с какво са полезни

Супер храните не са само трудни за намиране и скъпи продукти. Те могат да бъдат намерени вече в много магазини. Ние трябва да знаем какви са ползите от тях, за да ги консумираме по-често.

Къпини

къпините са от супер храните, които са лесно достъпни

Сладките плодчета са много богати на витамин С и фолиева киселина (тя е нужна за доброто функциониране на централната нервна система и за образуване на червени кръвни клетки). Чрез фибрите в къпините можете да си доставите лигнини – подобно на тези в кората на дърветата – които са много ефикасни при констипация.

Къпините съдържат салицилат, който е ключовата съставка на аспирина. В древността тези плодове са били полз­вани като болкоуспокояващо средство. Но трябва да внимавате с тях, ако сте чувствителни към аспирин.

Домати

Тези плодове (а не зеленчуци, както повечето си мислят) са чудесен източник на антиоксиданта ликопен – той е изключително важен за неутрализиране на вредните ефекти от слънчевите лъчи, тютюнопушенето, замърсяването на въздуха и стреса.

Трябва да се знае обаче, че учените свързват доматите с възпалителните процеси в организма и е добре те да бъдат избягвани от хора, които страдат от остеоартрит.

Сладки картофи

сладки картофи

Всички кореноплодни зеленчуци са богати на минерали от почвите. В сладките картофи има и бетакаротени, което ги прави много полезен източник на антиоксиданти и добра превенция на катаракта. Подобно на пащърнака, сладките картофи имат повече захар от другите кореноплодни, но, колкото и да е странно са с по-малко въглехидрати от тях. Сладките картофи не са близки по състав на обикновените картофи и не е нужно да ги изключвате от диетата си, ако избягвате картофи, домати или чушки.

Скариди

Всички черупчести са богати на йод, който е важен за оптималното функциониране на щитовидната жлеза. Тя произвжда тироксин, необходим за превръщането на храната в енергия. При хипофункция на жлезата може да се натрупат излишни килограми и човек да се усеща летаргичен.

Пуешко месо

пуешко месо – супер храните

То е източник на триптофан, аминокиселина, която се трансформира в серотонин – хормон, който действа като естествено успокоително, подобрява настроението и смекчава симптомите на депресия. Червеното пуешко месо е два пъти по-богато на желязо от бялото.

Сардини

Не е само мазнината на рибата, което пре връща този продукт в супер храна – те са много богати и на калций! Шест малки сардини от консерва могат да ви осигурят цялото количество от полезния минерал, нужно ви за деня. Това прави сардините 6 пъти по-богати на калций от сьомгата и 7 пъти по-богати от рибата тон. Сардините са с високо съдържание и на специфичен тип полиненаситени мазнини, които пречат на образуването на съсиреци в кръвта и по този начин снижават риска от инфаркт и инсулт.

Целина

Целината е от супер храните, които също са лесно достъпни

Това е истински суперпродукт за контролиране на кръвното налягане. Целината действа диуретично и като меко слабително средство и по този начин подпомага изчистването на организма от отпадъчни вещества и излишни течности. Богата на фибри и с много малко калории, целината е чудесен диетичен избор, но трябва да се знае, че е силен алерген. Тя може да доведе дори до фатален изход при хората, които имат непоносимост към нея.

Цвекло

То е билогмного популярно в Средните векове заради лечебните си свойства. Една от най-големите ползи от цвеклото е благоприятното повлияване на симптомите на менопаузата. Цвеклото е с високо съдържание на фолиева киселина, фибри и прочистващи кръвта съставки. Каротеноидите и флавоноидите действат превантивно срещу вредите, нанесени от лошия холестерол върху артериите. Добре е да се знае, че консумацията на цвекло обикновено оцветява урината в червено, но това е абсолютно безвредно и не бива да ви притеснява!

Банани

банани

Богати са на фибри, калий и въглехидрати. Те са натурален антиацид, който се използва срещу киселини в стомаха и спомага за контрола на болките при язва.

Внимание – Консумирайте само храни от проверени източници, защото може да са пълни с вредни химически елементи от средата, в която се отглеждат.

Вижте в кои храни са най-много отровите и как да ги избягваме, за да намалим вредата от тях


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар