Сладко от кайсии с орехови ядки и сладко от круши с червено вино – две рецепти за приготвяне на чудесни домашни сладка
Готварство

Сладко от кайсии с орехови ядки и сладко от круши с червено вино – две рецепти за приготвяне на чудесни домашни сладка

Препоръчваме ви да си направите сладко по тези рецепти, като използвате плодове от екологично чист район.

Сладко от круши с червено вино

Сладко от круши

Продукти за 2 бурканчета по 500 г: 1 кг дребни, зрели, кисело-сладки круши, 250 мл ябълков оцет, 0,5 л червено вино, 120 г захар,

200 г мед, 4 карамфилови зърна, 1 ч.л. черен пипер на зърна (бахар), кората на половин лимон, 2 корички канела, 1 пакетче ванилия

Приготовление

Измийте внимателно крушите и запазете малки дръжки. Оставете да кипне оцетът с виното, захарта, меда, подправките и портокаловата кора, нарязана на парчета и смачкана.

Покрийте и варете на слаб огън. Потопете крушите в сироп и варете 10 минути като от време на време ги обръщате с помощта на дървена лъжица. Извадете ги с дупчеста лъжица, като ги изцеждате и леко ги притискате. Разпределете ги в бурканчетата. Доварете сиропа, докато остане наполовина. Изсипете гоа върху крушите, така че да ги покрие. Затворете бурканчетата и ги обърнете с капачките надолу. Оставете да изстинат.

Сладко от кайсии с орехови ядки

Сладко от кайсии и орехи

Продукти за 3 бурканчета по 500 г: 1 кг зрели и твърди кайсии, 600 г захар, 1 лъжичка настъргана кора от портокал, 200 г половинки от орехови ядки

Приготовление

Измийте кайсиите, подсушете и извадете костилките. Нарежете ги на големи парчета. Поставете захарта в метален съд с 1 чаша вода. Оставете да кипне, намалете огъня до минимум и варете 5 минути (захарта да се разтопи напълно). Поставете нарязаните на парчета кайсии и продължете варенето, като разбърквате и отпенвате с дупчеста лъжица, докато водата от плодовете се изпари и сместа започне да се сгъстява. Поставете портокаловата кора и ореховите ядки. Продължете варенето още 10 минути, без да преставате да бъркате и да отпенвате. Изсипете горещия конфитюр в стъклени буркани, затворете и обърнете с капачките надолу. Съхранявайте далече от светлината!

Кулинарен съвет: В случай, че искате по голямо количество, просто увеличете броя на продуктите по две, по четири или по 10.

Плодов пай с плетеница отгоре – ето как се прави лесно тази плетеница – снимки и подробна рецепта


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар