Крампи – какво е това, защо се случва и как да се справим с тези неприятни мускулни спазми
Здраве

Крампи – какво е това, защо се случва и как да се справим с тези неприятни мускулни спазми

Повечето от нас получават крампи от време на време, но за някои хора те са толкова често явление, че влошават качеството им на живот. Открихме кои са най-добрите начини за справяне с неприятните мускулни спазми.

Какво е крампа?

крампи

Това е спазъм на мускул или група мускули, предизвикан от продължителна контракция в мускулната тъкан и траещ до 10 минути. Най-често крампите засягат прасците, задната част на бедрата, стъпалата и пръстите на краката, но на практика може да се появят във всяка част на тялото. И като казваме всяка, имаме предвид дори червата и матката, при които крампите се усещат като спазми в коремната област. Дори и след отминаване на самия спазъм, болезнено усещане може да продължи да се усеща на същото място в продължение на до 24 часа.

Защо се случват?

Най-често спазмите са предизвикани от стегнати или напрегнати мускули; дехидратация – вероятно вследствие на прекомерно потене, диария или повръщане; лошо кръвообращение; недостиг в организма на минерали: калций, магнезий, калий; бременност; страничен ефект на някои медикаменти. С напредването на възрастта се увеличава и вероятността от крампи, както и при физически упражнения, които не са комбинирани с достатъчно стречинг.

Какво да предприемем?

Първо посетете личния си лекар. Той ще установи дали нямате съпътстващо неразположение или състояние, което да провокира спазмите. Лекарят ще прецени дали крампите не са страничен ефект от някое от лекарствата, които са ви предписани за друг проблем (ако пиете такива, разбира се).

Яжте храни, богати на калций, магнезий и калий

Храни богати на калций и магнезий

Такива продукти са яйцата, млечните храни, морските дарове, консервираната риба, ядките, семената, пълнозърнестите продукти, зеленолистните зеленчуци и бананите.

Пийте 1,5 – 2 л вода дневно, за да избегнете дехидратация

Урината ви трябва да е много бледожълта – всичко по-тъмно на цвят означава, че трябва да приемате повече течности.

Спрете цигарите

Пушенето влияе негативно на кръвообращението ви и това може да предизвика често повтарящи се крампи.

Спортувайте редовно

Загубата на мускулна маса, което се случва при неактивен начин на живот и с напредване на годините, увеличава вероятността от появата на крампи. Ходете, тичайте, танцувайте, плувайте, но винаги преди същинската тренировка, първо загрявайте мускулите си, а в края на спортната сесия, направете и упражнения за разтягането им. Поставете си за цел да спортувате по 30 мин 5 пъти седмично.

Разтягайте мускулите

Тай-чи и йога помагат при крампи

Именно стречингът е ключът към превенцията на крампите. Йога и тай-чи предлагат множество упражнения за разтягане на цялото тяло, така че запишете се на курс или изберете нужните ви практики от разпространените в интернет клипчета. Освен това е добре да разтягате мускулите на прасците три пъти дневно, като последният им стречинг е добре да е точно преди лягане. Необходимо е да застанете с лице към стената, на около метър от нея, с прибрани крака. Поставете дланите на стената и се наклонете напред, без да отлепяте петите от пода. Трябва да усетите обтягане на гърба и прасците. Преместете краката напред или назад, за да се приспособите към обтягането. Задръжте така около минута. Същото упражнение е добре да направите и в моментите, когато имате мускулен спазъм на прасеца.

Използвайте възглавница за опора

Докато спите, можете да си подпирате краката на възглавница или да оставяте стъпалата си да висят леко над ръба на леглото. Така ще подпомогнете естественото свито положение на крака и ще предотвра­тите евентуални крампи.

Масажирайте засегнатата част

При получаване на крампи, започнете масаж

Разтрийте мястото на спазъма с малко зехтин или бадемово олио, с прибавени към тях по няколко капки етерично масло от жасмин. Стоплете олиото леко, за да се абсорбира по-лесно. След като спазъмът отмине, превържете мястото с топъл компрес, за да предотвратите повтарянето му.

Вземете хранителни добавки

Допълнителен прием, чрез добавки, на магнезий, калций и витамин В комплекс, може да е от помощ срещу крампи, които се случват нощем по време на сън.

Пийте чай от лайка

Тази билкова напитка стимулира организма да произвежда повече естествени релаксанти. Има проучвания, които доказват, че чаят от лайка е полезен при менструални крампи. Чай от анасон също традиционно се използва срещу чревни спазми. При менструални крампи (когато се усещат болезнени спазми на матката) бутилка с топла вода, поставена на мястото на неприятните усещания, може да облекчи състоянието.

Рефлексологията е лечение чрез натиск върху определени точки на ходилата


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар