Праскови – три рецепти за конфитюр, сироп и сладко от тези чудесни плодове
Готварство

Праскови – три рецепти за конфитюр, сироп и сладко от тези чудесни плодове

Праскови има много както на пазара, така и в градините на хората, които ги харесват и си ги отглеждат. Препоръчваме ви да използвате праскови от екологично чист район или да си купите от грижливи стопани.

Конфитюр от малини и праскови

Прасковите и малините са много вкусно съчетание

Продукти за 4 бурканчета по 500 г.: 1 кг праскови, 300 г малини, 800 г захар, сокът на 1 лимон

Приготовление

Топнете прасковите за 1 минута във вряща вода. Изцедете, изстудете ги в купа със студена вода (поставете и няколко кубчета лед), обелете и нарежете на големи парчета, като вадите костилките. Изплакнете малините, отстранете наранените и смачканите, подсушете внимателно. Подредете на пластове един върху друг праскови, малини, захар в голяма купа. Покрийте с прозрачно фолио и оставете да сляга 12 часа. Изсипете всичко в голям съд и сложете на бавен огън да кипне, раз бърквайте от време на време с дървена лъжица. Отпенете и продължете варенето на силен огън 15 минути или докато конфитюрът започне да се сгъстява. Горещият конфитюр изсипете в сухи стъклени бурканчета и затворете. Обърнете надолу и оставете да изстинат напълно. Съхранявайте на тъмно.

Пълнени праскови в сироп

Прасковите са в сироп

Продукти за 2 буркана по 1 кг: 8 средно големи, зрели и твърди праскови, 1 лъжица обелен, несолен шам-фъстък, 1 лъжица обелени кайсиеви ядки, 1 лъжица небелени бадеми, 1 белтък, 2 лъжици кафява захар на пясък, 1 малка чашка ликьор, 300 мл вода.

Приготовление

Измийте и подсушете прасковите, разтворете ги на половинки и махнете костилките. Смелете всички ядки с кафява захар, изсипете ги в купа и ги размесете с леко разбит на пяна белтък. С тази смес напълнете 4 половинки праскови. Покрийте ги с другата половинка и ги завържете с конец. Подгответе така по 4 праскови за буркан. Кипнете водата и захарта на слаб огън и бъркайте, докато захарта се разтопи напълно. Прибавете ликьора . Изсипете горещия сироп върху подредените в бурканите плодове и ги затворете херметически. Обърнете ги надолу и оставете да изстинат.

Сладко от есенни праскови

Сладко от есенни плодове

Продукти за 4 бурканчета по 450 г: 1 кг здрави праскови, 1 кг захар, 1 ч.л, лимонова киселина.

Приготовление

Обелете и нарежете прасковите на осминки, а след това напречно на две, за да получите резенки с триъгълна форма. Оставете ги да престоят час и половина във варна вода. (Става дума за бяла гасена вар. Когато се прави разтвор съотношението е 100 гр. от варта на 10 литра вода. Като се заливат плодовете се слага толкова разтвор колкото да ги покрие. Това се прави, за да не се размиват плодовете при варенето.) Изплакнете ги добре и ги наредете върху двойно сгъната кърпа, за да се отцедят. Сварете гъст сироп от 1 кг захар и 3 чаши вода и го свалете от огъня да се охлади, след което прибавете плода. Сладкото се вари в началото на слаб огън, а след това на по-силен. Прибавете 1 ч.л. лимонова киселина 4-5 минути преди да свалите сладкото от огъня. Изсипете готовото сладко в охладен съд да престои 1 нощ за да се напои плодът, след което го насипете в буркани.

Снимките са илюстративни

Сладко от кайсии с орехови ядки и сладко от круши с червено вино – две рецепти за приготвяне на чудесни домашни сладка


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар