Ако искате да сте здрави, хранете се според природните биоритми! Научете как!
Здраве

Ако искате да сте здрави, хранете се според природните биоритми! Научете как!

Как дa използваме знанието за природните биоритми, за да сме здрави, работоспособни и пълни с желание и енергия за живот?

Здравословна закуска
Здравословна закуска

Ако познаваме същността на биоритмите, можем да използваме върховата фаза на активност на органите за концентрирана работа, а най-ниската – за почивка и сън, а също и да си създадем подходящи хранителни навици.

  • В 6 ч. е време за ставане, прием на много вода и начало на деня с разнообразна (богата) закуска. Организмът се настройва за работа поради нахлуването на специфични хормони, а храната се усвоява оптимално и се превръща в енергия. Заменете обичайното си кафе с чаша гореща вода или билков чай. Вместо сандвичи можете да хапнете сурова храна, биокурабийки, пълнозърнест хляб с малко масло, сушени плодове или ядки.
  • Между 10 и 11 ч. се радваме на висока работоспособност за тялото и ума – това е най-доброто време за изпити и представяне на интервю. Подходящо е и за хирур­гични операции, тъй като се ускорява зарастването на раните, благодарение на подсилената имунна система и наличието на достатъчно ензими.
  • 12 ч. е време за обяд – вътрешното спокойствие и хармония засилват стомаха, ето защо не трябва да бързаме, когато се храним, а също и да сядаме на масата гневни и под напрежение. Най-подходяща за храносмилането е топлата храна. Суровата храна трябва да се консумира на гладен стомах, преди готвените ястия, защото изисква голяма храносмилателна сила. Плодове, салати се приемат само до 15 ч., след този час не могат да се усвоят и ферментират в храносмилателния тракт.
  • 14 ч. – най-подходящото време да посетим зъболекаря, защото е периодът с най-ниска чувствителност към болка.
  • 18 ч. – силите намаляват, концентрацията и креативността се понижават. До 19 ч. най-късно трябва да сме приключили с вечерята. Здравословното хранене включва задължително поне 1 път дневно прясно приготвена храна. Поглезете се със зеленчукова супа или ястие от зърнени култури.
Защо вечер не е добре да се храним?

Вечер избягвайте трудносмилаеми храни, богати на белтъчини, като месо, млечни продукти, бобови. Тях оставете за съботно-неделното меню, когато ще имате време да ги приготвите за обяд. Вечер и нощем производството на стомашна киселина и жлъчка спада значително. Затова късните хранения са нездравословни и влияят зле на съня. Точно 12 часа след закуската – между 19 и 21 ч. – стомахът вече почти не работи. До следващата сутрин той функционира само на минимума. В резултат на това храната ферментира и гние!

Очаквайте да ви запознаем и с правилата за хранене при често срещаните болести на съвремието: алергии, диабет, метаболитен синдром и наднормено тегло, ревматизъм и други.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

One Comment

Изпратете коментар