Зъбобол – ефективни народни средства, които ще ви отърват от болката
Здраве

Зъбобол – ефективни народни средства, които ще ви отърват от болката

При зъбобол използваме тези природни средства, които се основават на употребата на лечебни растения и продукти. Те ще ни помогнат да се отървем от болката, но посещението на зъболекар е желателно.

Против зъбобол – изплакване на устата

Изплакнете устата си с разредено вино или ябълков оцет

Едно парче прясна безсолна свинска мас поставете при болния зъб между венците и бузата. Задръжте за 15-20 минути, през това време болката ще намалее.

Дъвчете свежи цветя от риган или ги държите в устата си за 5 минути.

Отвара от хвощ

Отвара от хвощ се използва за изплакване на устата при заболяване на венците и кариеси. Две супени лъжици билка се вари в 200 мл вода и се оставя да кисне цялата нощ. На другия ден плакнете устата си на няколко пъти през деня след като сте се нахранили и измили зъбите.

Чесън

Разтрийте венците около болния зъб със скилидка чесън, след като сте разрязали на две половини.

Зъбобол

Още отвари за жабурене

  • Дъб кора (100 г на 1 литър) се вари в продължение на 15 минути, оставя се да изстине за 20 минути и се добавят 2 супени лъжици оцет.
  • Цъфтящи клонки от пелин 2 супени лъжици се варят 10 минути в 300 мл вода, след изстиване се прецежда и се жабури на няколко пъти през деня.
  • Листа от къпина 4 супени лъжици се варят в 400 мл. Вода 3 минути. Настояват 30 минути, прецежда се и се плакне устата чрез жабурене по 3 минути.
  • Супена лъжица смачкани сухи корени от цикория се накисват в 200 мл. Гореща преварена вода за 10 минути. Прецежда се и се използва в топла форма за изплакване на болен зъб със силна болка. Можете да дъвчете и прясно нарязания корен от цикория, след като го почистите.
  • Билката мащерка 1-2 с.л. се вари в 200 мл вода. Оставя се да изстине 10 минути и леко топла се използва за жабурене при болка в зъбите, венците и устната лигавица.
  • За укрепване на зъбите е полезно от време на време да търкате венците със сок от живовляк или да изплаквате устата си с отвара от него. На 500 мл вода се слагат 2 супени лъжици сушен живовляк. Вари се 3 минути, охлажда се, прецежда се и се използва.
  • Дъвчете листа от валериана, за да намалите болката. 
Билки против зъбобол

Хранене за здрави зъби

Храненето играе много важна роля за поддържането на здрави зъби. Храната трябва да е богата на калций, необходим за образуването на твърдата тъкан на зъбите. Бременните жени трябва да пият всеки ден подходящи хранителни добавки с калций, защото плодът черпи калций от тялото на майката, което води до разрушаване на зъбите й.

Не яжте захар

Важно е да се ограничи консумацията на захар и киселинни храни.Не яжте преработени храни, като колбаси, кренвирши, наденици и други подобни. Влакната от такава храна остават върху зъбите под формата на лепкава маса, причинявайки им голяма вреда. Не приемайте много студена или много топла храна.

Нека народната медицина ви помага да се лекувате от болести и да сте здрави!

Запознайте се с голямото разнообразие от обезболяващи лекарства и как да ги използвате без да вредите на организма и здравето си


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар