Имате само 5 минути за почивка? Ето 20 начина да ги използвате за постигане на максимален релакс!
Здраве

Имате само 5 минути за почивка? Ето 20 начина да ги използвате за постигане на максимален релакс!

Ако имате само 5 минути за почивка, защото животът ви е безумно натоварен, ето няколко изпитани и лесни начина бързо да се отпуснете.

Дъвчете

Дъвчене за 5 минути

Дъвченето е мощно успокояващо средство. Независимо дали ще вземете дъвка, или просто по-дълго ще предъвквате храната си, това действие може да намали нивата на кръвното налягане и на хормона на стреса – кортизол.

Затворете очи

Съвсем простичко е да избягате от напрежението – просто затворете очи и ще си дадете почивка от натоварената атмосфера в офиса, взирането в компютърния екран или пък мивката с неизмити съдове… Пребройте бавно от 1 до 10, а после обратно: от 10 до 1. Друг вариант е да натиснете с пръст точно по средата между веждите си за около минута. След това масажирайте същото място с кръгови движения.

Вземете лист и химикалка

Отделете 5 минути за да напишете всичко, което ви притеснява, плаши или затормозява мислите ви в момента. Важно е да пишете на ръка, защото така правите пауза от обичайното. Щом изтекат петте минути, спрете с писането. Скъсайте и изгорете листа или го скрийте някъде. Целта е просто да извадите от главата си черните мисли. 

Помиришете кафе

Мирисът на кафе релаксира

Даже не е необходимо да изпивате ароматната напитка! Според специ­ално проведени изследвания топлото и силно ухание на току-що направено кафе стимулира производството на специфичен протеин с антиоксидан- тен ефект върху мозъчните клетки.

Преценете кое не можете да контролирате

Отделете 5 минути, за да осъзнаете какво точно Ви тревожи. А след това се запитайте можете ли да го контролирате. Ако отговорът е „да“, тогава просто го направете. Ако обаче е „не“- приемете нещата такива, каквито са.

Играйте

Каквото и да е – важно е да носи удоволствие. Хвърляйте топка на кучето си, играйте на криеница с децата… Чрез играта се успокоява тревожният ум и се свързваме отново с нашето младо Аз, когато сме били no-безгрижни и спокойни. 

Отпуснете лицето си…

Отпускане

Стегнатата усмивка, стиснатите челюсти и зъби… Лицето ни всъщност „носи“ голяма част от напрежението ни. Опитайте да отпуснете челюстите си и да отворите устни широко, разтягайки брадичката, бузите, шията… Задръжте така, отпуснете и пак повторете. Сега затворете очи и здраво ги стиснете. Задръжте малко така, отпуснете и повторете. И… се радвайте на лице, освободено от напрежение.

… и тялото си

Седнете удобно, затворете очи, дишайте дълбоко и се съсредоточете върху това къде е натрупано напрежението. Прегърбени ли са раменете? Ръцете стиснати ли са? Краката – кръстосани? Вдигнете раменете към ушите си и отпуснете. Свийте пръсти към дланите и отпуснете. Продължете така надолу – корема, бедрата, прасците, пръстите на краката…

Дишайте!

Пребройте наум до 8, докато Вдишвате, задръжте дъха, докато преброите до 4 и издишайте Въздуха, но не изведнъж, а докато преброите до 8.

Вземете цветни моливи и пластелини…

Намерете някаква лесна и подходяща за вас творческа дейност. Идеята не е в постигането на завиден резултат, а в освобождаването от стреса. Добър вариант за това са книжките за оцветяване за възрастни, плетенето, моделиранете с глина/пластилин, свиренето на музикален инструмент… Каквото и да е, само да ви откъсне от вечното премисляне на нещата.

Изследвайте нещо

Изберете си обект – цвете, облак, ябълка… и го подложете на изследване, все едно го виждане за първи път. Обърнете внимание на всеки детайл: всяко ръбче, всяка вдлъбнатина… Ако мислите ви се опитват да бягат от обекта на изследване, вие отново ги връщайте към него. Това помага да се прочисти главата от тревожните мисли.

Планирайте ваканция

Дали ще е на екзотично място, или на 100 км от дома ви, за уикенд или за няколко седмици… самото събиране на идеи и представянето на мечтаната почивка помага бързо да се подобри настроението ни. Често самото мислене за предстоящата ваканция е дори по-хубаво от самата нея. Така че – помечтайте си на воля!

Вслушайте се

Не е нужно ga сте на красиво място сред природата (макар че никак не би било лошо), просто се отделете в някоя стая насаме, дишайте дълбоко и се вслушайте в звуците около вас. Чувате ли птички отнякъде, шумолене на листа, движение на коли, далечен разговор?…

Изглеждайте щастливи

Все повече научни изследвания потвърждават факта, че ако разтегнем устните си в усмивка, ще се почувстваме постепенно по-добре. Това простичко действие кара мозъка ни да спре обичайните си реакции при стрес, които водят до бушуващи хормони, ускоряване на пулса, повишаване на кръвното налягане…

Погалете кучето си…

… или котката, морското свинче, зайчето… Показано е, че дори само 5 мин, прекарани в ласки и игра с домашен любимец, правят собственика му по-спокоен, по-оптимистично настроен и по-малко тревожен.

Освободете място

Къде 5 мин биха направили голяма разлика, ако се заемете с почистване и подреждане? На бюрото, претрупано с документи, или в портфейла, от който сте забравили да махнете ненужни касови бонове, списъци и бележки и др. Отделете 5 мин, за да ги приведете в ред, и настроението ви ще се повиши.

Отидете на разходка

разходка

Бързото ходене или пък джогинг имат същия релаксиращ ефект като на no-умерените транквиланти. Най-хубаво е, ако се раздвижите сред природата.

Направете нещо мило

Дали ще изпратите цветя на приятел, който наскоро се е разделил с любим човек, или ще прекарате малко време с болен или възрастен роднина, вършенето на добрини ще ви направи no-щастливи. По този начин човек снема фокуса от собствените си проблеми, зарежда се с енергия, става по-уверен и осъзнава, че светът съвсем не е толкова лош.

Обадете се на приятел

Но не му пишете текстово съобщение, просто прекарайте 5 мин в разговор с човек, когото харесвате и не виждате често. С едно бързо чуване ще си осигурите пълно откъсване на мозъка от затормозяващите го мисли. А накрая на разговора, стигнете до дата за среща, която да впишете в графика си.

Вземете две топки за тенис

масаж с две топки за тенис

Сложете топките в чорап. Поставете ги между гърба си и някоя стена, затворете очи и масажирайте, като свивате и изпъвате крака, а топките се търкалят надолу нагоре по гърба. След това легнете, като поставите чорапа с топките в долната част на гърба и лекичко се опитате да ги прокарате, като движите тялото си, надолу нагоре по гръбнака. Прекрасно усещане за отпускане на мускулите ще получите и от търкалянето на топките със стъпалата си.

За добър сън има много хора, които си мечтаят… Ето нашите съвети как да заспим бързо и да имаме добър сън


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар