Как да използваме хранителните добавки?
Здраве

Как да използваме хранителните добавки?

Хранителните добавки или суплементите се приготвят с цел да ви доставят нужните витамини и минерали за деня. Те са посочени на опаковката като процент от Reference Nutrient Intake (RNI) (Базисна доза). Това е количеството, за което се смята, че е достатъчно практически за всеки, включително онези с особено големи нужди.

Хранителните добавки
Хранителните добавки

Други използвани мерки са Estimated Average Requirement (EAR) (Оценена средна потребност), пригодена за средните нужди, но признаваща, че някои хора се нуждаят от повече, а други — от по- малко, което се изразява като Lower Reference Nutrient (LRNI) (По-ниска базисна доза), или количеството, от което се нуждаят хората с по-малки потребности. Същевременно, ако вие обикновено поемате по-малко от LRNI, вероятно ще откриете, че имате дефицит.

Когато приемате хранителни добавки, е важно да спазвате обозначените на опаковката дози, за да предотвратите опасността от свръхдоза и да избегнете дисбалансите. Всички хранителни добавки действат съвместно и заедно с веществата в тялото, така че приемането на твърде много от един витамин, минерал или друга добавка може да разстрои баланса на деликатните механизми в тялото, например произвеждането на ензими. Минерали, които могат да бъдат вредни обаче, рядко се продават, освен срещу рецепта.

Общото правило е, че витамините и минералите работят “синергистично”. Това означава, че те се нуждаят едни от други, за да работят добре, и че нито едно от двете не е ефективно само по себе си. Класически пример е комбинираният ефект на витамин С и минерала цинк, който се използва за лечението на обикновените настинки и грипа.

В повечето случаи хранителните добавки трябва да се вземат със или непосредствено след хранене (изключенията са аминокиселините, които са най- ефективни, когато се приемат на празен стомах).

Трябва да избягвате да вземате таблетки с желязо с определени антибиотици. Консултирайте се със специалист за това, доколко е уместно да приемате хранителни добавки заедно с лекарствата, които пиете.

ВАЖНО! Разтворимите в мазнина витамини като A, D и Е могат да са токсични, ако дозата е прекалено голяма. Дози над 20 OOOiu от витамин А например могат да причиняват тежко вътрешночерепно налягане. Максималната доза витамин D е 400iu, освен ако не страдате от хипопаратироидизъм (намален хормон на паращитовидните жлези). Консултирайте се с вашия диетолог за правилната доза, преди да предприемете каквато и да е витаминна терапия.

БЕЗОПАСНИ ДОЗИ

Няма препоръчвани дози за следните хранителни вещества, за които се знае, че играят важна роля. Безопасната доза се преценява като ниво или обхват, при който няма риск от дефицит и е под равнището на нежелателни странични ефекти.

ВЕЩЕСТВО БЕЗОПАСНА ДОЗА
Пантотенова киселина Възрастни: 3-7 mg

Новородени: 1,7 mg

Биотин 10-200 ug
Витамин Е Мъжете – над 4 mg (като полинаситени мастни киселини)

Жените – над З mg;

Бебетата – 0,4 mg

Витамин К Възрастни: 10 ug/кg Новородени: 0,1 ug/кg
Магнезий Възрастни: 16 ug

Бебета и деца: 1,4 mg

Молибден Възрастни: 50-400 ug

Бебета/деца/юноши: 0,5-1,5 ug/кg

Хром Възрастни: 25 ug

Деца и юноши: 0,1 -1,0 ug/кg

Флуор Само новородени: 0,005 mg/кg

КЛЮЧ: g = грам; mg = милиграм; ug = микрограм; kg = килограм (например в количеството хранително вещество на килограм телесно тегло на ден)

Източник: Dietary Reference Values for Food Energy and Nutrients, UK Department of Health (Coma, 1991).


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар