При кои заболявания каква храна трябва да се яде, за да си помогнем – ето най-важните съвети
Готварство

При кои заболявания каква храна трябва да се яде, за да си помогнем – ето най-важните съвети

Нека видим при кои заболявания каква храна трябва да се яде. Когато сме болни това е въпрос, който интересува много хора. Повечето заболявания могат да се повлияят от хранителната диета. Ето какво трябва да знаем.

Инфекции 

Патладжани и чесън

Някои растения са богати на противомикробни съставки, които преборват инфекциите. Сред тях са чесънът, мащерката, червените плодове, патладжанът. Типична храна за този случай е кьопоолуто. Последвайте линка, за да прочетете рецепта за него.

Рак

маслини, броколи, чесън, пълнозърнести макарони

Много растителни храни съдържат фитонутриенти, които в лабораторни условия ограничават растежа на туморите. Такива са зеленият и черният чай, гроздето, какаото, червените плодове, патладжанът, ябълките, маслините, броколите, чесънът, куркумата, зелето, соята. Хранителният режим, основан предимно на растителна храна, намалява риска от рак на устата, хранопровода и стомаха.

Сърдечносъдови заболявания

ябълките за полезни за сърцето

Рисков фактор за сърдечносъдовите заболявания са хипертонията и високото ниво на холестерола. Антиоксидантите, съдържащи се в броколите, червените плодове, ябълките, чая, какаото, соята, кафето, зехтинът и куркумата, могат да регулират тези рискови фактори. Прочетете и още средства от бабините тетрадки за намаляване нивото на кръвното налягане, като последвате линка.

Диабет от тип 2

Джинджифил, чесън и куркума

Както повечето хронични заболявания диабетът от тип 2 е възпалително заболяване и може да бъде повлиян от хранителна диета, в която най-много се залага на чесън, джинджифил, куркума, целина, ябълки, портокали… Тези продукти съдържат съставки, които неутрализират възпалителните процеси. Прочетете и тази статия за по-подробна диета при диабет.

Катаракта и макулна дегенерация на ретината

И двете заболявания се ускоряват под въздействие на ултравиолетовите лъчи. Плодовете с жълт и оранжев цвят, царевицата, спанакът, грахът и броколите намаляват тяхното вредно влияние.

Дегенеративни заболявания на нервната система

гроздето, червени плодове, ябълки, оранжеви плодове

Болестта на Алцхаймер е благоприятствана от ефекта на окисляването и възпалителните процеси. Превантивно действие имат зеленият и черният чай, гроздето, какаото, червените плодове, ябълките, маслините, оранжевите плодове, зелето, соята.

Съвет: Винаги трябва да се интересувате при кои заболявания каква храна трябва да се консумира.

Бъдете здрави!

Супер храните са тези, които трябва да имате на трапезата си редовно – вижте кои са те и с какво са полезни

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар