Цвеклото предпазва от рак, заздравява мускулите, прочиства черния дроб – вижте още при какви неразположения да го използвате
Здраве

Цвеклото предпазва от рак, заздравява мускулите, прочиства черния дроб – вижте още при какви неразположения да го използвате

Цвеклото (или кръмното цвекло) е тъмночервено и се яде сготвено или сурово от хилядолетия заради ползите за здравето, които носи. По цвета на зеленчука се разбира що за храна е той. Именно пигментът издава съдържанието на така полезните антиоксиданти.

Много полезно

Предпазва от рак

Бетанинът е антиоксидант в цвеклото. Той доказано предпазва от образуване на тумори. На практика медикаментът за химиотера­пия адриамицин е синтетичен бетанин.

Лекува запек

Цвеклото съдържа доста фибри. С тяхна помощ храната се придвижва през червата, като те освен това почистват повърхността им отвътре и по пътя си навън абсорбират и токсини.

Прочиства черния дроб

Бетаинът, беталаинът и пектинът в цвеклото подпомагат чернодробната функция. Те предпазват черния дроб от омазняване, което е първата стъпка на цирозата.

Съдържа желязо

Подобрява кръвообращението

Нитратите в цвеклото, които са естествени соли, се превръщат в тялото в азотен окис. Той разширява артериите и засилва движението на кръвта в тях. Това сваля кръвното налягане и има предпазващ ефект срещу анемия. Аминокиселината бетаин пречи в кръвта да се натрупва хомоцистеин.

Съдържа желязо

При дефицит на желязо в тялото човек чувства безпричинна умора, а в най-лошия случай развива анемия, при която телесните клетки гладуват за кислород. Цвеклото е богато хем на желязо, хем и на вита­мин С, който помага за усвояването му.

Облекчава менструални болки

Фитохимикалите в цвеклото балансират нивата на хормоните и повишават синтеза на естроген.

Подобрява настроението

В него има триптофан – аминокиселината на доброто настроение и самочувствие.

Цвекло

Заздравява мускулите

Цвеклото храни мускулите с желязо, нитрити и магнезий. Ефектът върху тях е незабавен след изпиване на чаша пресен сок от червено цвекло.

Изглажда кожата

Витамин В9 (фолат), който се съдържа в цвеклото, е много важен за кожата. Той я предпазва от меланом и стимулира повторната й пигментация в участъците, поразени от витилиго.

Пази от спина бифида (вроден дефект, който се състои в непълно изграждане на гръбнака (по точно на невралната тръба) по време на бременността)

Фолатът в червеното цвекло е важен за развитието на човешкия зародиш и най-вече за гръбначния стълб на бебето. Яденето на цвекло от бременните е гаранция, че бебето им няма да има вродена спина бифида.

Изпивайте по 100 мл сок от цвекло на ден и редовно си слагайте в салата настъргано. Като начало започнете с 30 мл сок от цвекло, 30 мл сок от моркови и 40 мл сок от ябълка. Пийте на малки глътки. След 3 дни увеличете сока от цвекло на 40 мл и смесвайте със сок от ябълки и моркови по 30 мл. След още 3 дни увеличете сока от цвекло на 60 мл и смесвайте с по 20 мл сок от ябълки и моркови. И след още три дни направете чист сок от цвекло 100 мл, но също може да смесите с по малко сок от моркови и ябълка, за да подобрите вкуса му.

Бъдете здрави! За още съвети и рецепти за лечение – пишете в коментарната рубрика или оставете съобщение на страницата ни във Фейсбук.

Магнезият – симптоми при недостиг, как да повишим нивото и защо това е най-важният минерал за организма ни

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар