Лошо комбиниране на храни – вижте кои храни и напитки не трябва да комбинираме, защото взаимно разрушават полезните си свойства
Здраве

Лошо комбиниране на храни – вижте кои храни и напитки не трябва да комбинираме, защото взаимно разрушават полезните си свойства

Лошо комбиниране на храни се получава, когато използваме такива, които взаимно разрушават полезните си витамини и минерали. Това са двойките храни, които е по-добре да не се ядат заедно.

Хляб + кафе

Лошо комбиниране – хляб и кафе

Ако не можете да си представите закуската без филийка ръжен хляб, забравете за кафето. Вместо него комбинирайте ръжения си сандвич със зелен чай. Така няма да блокирате усвояването на хранителните вещества, съдържащи се в ръжения хляб, а като допълнение ще наситите организма си с антиоксиданти. Ако искате закуската ви да бъде наистина полезна, отложете приема на кофеин до обяд.

Алкохол + газирани напитки

Лошо комбиниране – кока кола и алкохол

Газираните напитки са висококалорични и на практика не съдържат никакви полезни вещества. При смесването им с алкохол има висока вероятност да се опияните по-бързо, а на сутринта вероятно махмурлукът ще е по-тежък (заради захарта). Най-вредната комбинация, според специалистите е алкохол и кока-кола.

Кюфтета + зехтин

Кюфтета и зехтин

Рекламите ни внушават, че зехтинът е панацея и лекарство срещу всякакви болести. Действително в зехтина се съдържат множество полезни вещества, които обаче се неутрализират, ако маслото се ползва неправилно. Важно е да се знае, че при нагряване зехтинът губи полезните си свойства и се превръща в източник на канцерогени. Затова не бива да се употребява за пържене, особено на месо. Според диетолозите най-добрият начин да приготвим кюфтета е да ги изпечем.

Киви + кисело мляко

Киви с кисело мляко

Лоша новина за любителите на комбинацията между този вкусен плод, богат на витамин С, и киселото мляко. Причината е, че в кивито се съдържат ензими, които под въздействието на млечните протеини стават горчиви – което се отразява негативно и на вкуса. Затова по-добре изберете друг плод, който да разбъркате с кисело мляко.

Сирене + хляб

Лошо комбиниране – сирене и хляб

Това съчетание, което е доста популярна закуска, също не може да бъде отнесено към полезните. Причината е, че хлябът съдържа нишесте, а сиренето – протеини: две вещества, които не се съчетават добре помежду си. Отначало организмът започва да преработва протеините, но в същото време започва да се разгражда и нишестето. Резултатът може да е разстройство на стомашно-чревния тракт.

Английска закуска

Тост с яйца, шунка и сирене

Класическата английска закуска, съдържаща яйца, шунка и сирене, също не може да се нарече полезна. Всъщност представлява холестеринова бомба, която може да бъде представена като здравословна само на телевизионния екран. В действително в това ястие има три протеина, които се преработват от стомаха по различен начин. Затова ако не искате да натоварвате храносмилателната си система, комбинирайте яйцата със зеленчуци.

Шопска салата

шопска салата

За съжаление едно от най-обичаните български ястия не е чак толкова полезно. Причината е, че доматите и краставиците не се комбинират добре помежду си. Първо, защото алкалната среда на краставиците не се съчетава с киселата среда на доматите – двата зеленчука се преработват по съвсем различен начин, което може да доведе до подуване на стомаха и метеоризъм. Второ, в състава на краставицата присъства ензим, който разгражда полезния витамин С, съдържащ се в доматите. Така че, правете шопската салата без краставица.

Сирене + месо

Сирене и месо

Сиренето и месото са популярни съставки, които присъстват заедно в много рецепти. Смята се, че разтопеното сирене е чудесна добавка към вкуса на сочното месо. Този дует обаче не е никак полезен, тъй като за преработването на растителните и животинските протеини се изисква стомашен сок с различна концентрация и киселинност – а това води до неизбежен конфликт и неприятни усещания.

Сметана + яйца

яйца и сметана

Проблемът тук идва от съчетанието на протеини и мазнини. Когато попаднат в организма, мазнините забавят всички процеси, включително и на синтеза на стомашен сок. А за преработката на протеинови храни тялото има нужда от много ензими и киселини, които просто спират да се изработват заради мазната храна. Практически всички десерти със сметана и яйца са абсолютно безполезни, а и не само – направо са вредни.

Елда + прясно мляко

елда и прясно мляко

Напоследък много се говори за полезните свойства на елдата. Вкусът й обаче според мнозина не е особено приятен, поради което понякога се приготвя с мляко. Комбинацията не е от най-здравословните, тъй като млякото не се преработва в стомаха, а в тънките черва – където възпрепятства усвояването на витамините и хранителните вещества. Още един минус на комбинацията е, че млякото е богато на калций, който спира усвояването на желязото, съдържащо се в елдата.

Източник: Рецепти за здраве

Ако се чувствате зависими от сладко или от лекарства, или имате други вредни хранителни навици, ето как можете да ги преодолеете!

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар