Детоксикацията – лесна и полезна – ето как се прави без драстичен глад
Здраве

Детоксикацията – лесна и полезна – ето как се прави без драстичен глад

Детоксикацията се прави, за да прочистим организма си от натрупаните токсини, които приемаме най-вече с храната. Стимулирането на функциите на черния дроб помага да се намалят натрупванията на токсини в тъканите. Ето как това може да стане със съвсем прости ежедневни трикове, без да е необходимо да приемате с дни само вода и плодови сокове или да живеете в солна пещера.

Детоксикацията

Какво е общото между хората с най-крепко здраве? Като за начало, те силно ограничават храните тип „фаст фуд“, които приемат, а също избягват и дразнещите стомаха алкохолни напитки и кафе, както и храните, провокиращи възпаления (захар и преработени продукти). Здравословното хранене е в основата на това да се чувстваме добре, но все пак – ако не успявате винаги да устоите на изкушението на пържените или сладичките храни, има начини да помогнете на черния дроб – нашият естествен филтър на отрови, да си свърши работата по-добре.

Вода с лимон

СЪБУДЕТЕ СЕ С ЛИМОН

Веднага щом станете от леглото сутрин, пийнете чаша топла вода с малко прясно изстискан лимонов сок в нея. Тази напитка ще достави на тялото електролити във формата на калий, калций и магнезий. През нощта настъпва леко обезводняване, тъй като през това време организмът е зает със своите детоксикиращи процеси, затова сутрин е важно да го хидратираме още със ставането от леглото. Лимоновият сок помага на черния дроб да произвежда повече ензими и го провокира да чисти повече токсини. От друга страна, витамин С, който е мощен антиоксидант, противодейства на вредите, нанасяни от свободните радикали и укрепва имунната система.

Наслаждавайте се на водата с лимон сутрин, но не забравяйте след това да изплакнете устата си с обикновена вода, за да запазите здравината на зъбите си.

ЯЖТЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ

Можете да намалите хроничните възпаления, които се свързват с повишен риск от сърдечносъдови заболявания, диабет и рак, като напълните чинията си с кръстоцветни зеленчуци: броколи, кейл, зеленолистни зеленчуци, брюкселско зеле, карфиол, зеле. Тези храни са богати на антиоксиданти, които подпомагат способностите на тялото да се бори с токсините. Проучване от 2014 г. сочи, че хората, които ядат повече кръстоцветни зеленчуци, имат по-малко признаци на възпаления, от хората, които рядко ядат такива зеленчуци.

Йога

СТАНЕТЕ ПО-ГЪВКАВИ

Йогата определено ще подпомогне естествените процеси на детоксикация чрез стимулиране на храносмилането и изхвърлянето на отпадъчните продукти.

Много от храносмилателните проблеми всъщност са предизвикани от стреса. Затова с отпускане на корема и поемането дълбоко на въздух мускулите в тази област могат да релаксират, а храносмилателната система да работи оптимално.

СКАЧАЙТЕ ВЪВ… ВАНАТА

Добавете около 2 ч. ч. Епсом соли (английска сол) към водата във ваната. След това постойте вътре около 20 минути. Английската сол съдържа магнезий, който се абсорбира през кожата по време на взимането на ваната и може да подпомогне детоксикиращите процеси на организма. Магнезият помага да се стимулират функциите на червата, като по този начин организмът по-бързо изхвърля отпадъците от преработката на хранителните продукти. Ако често страдате от констипация, непременно се консултирайте с личния си лекар дали за вас не е удачно да приемате магнезий и като хранителна добавка, за да регулирате функциите на червата си.

Четка за тяло

ИЗЧЕТКАЙТЕ ТЯЛОТО СИ

Няколко пъти седмично – преди да си вземете душ или баня – на сухо разтрийте тялото си с четка с меки косми. Това помага на кожата да се освободи от старите клетки, отпушва порите и й позволява да „диша“ по-свободно. Освен това изчеткването на тялото подобрява кръвообращението му, което пък води до по-добро възстановяване и обновяване на клетките, както и ги прави по-жизнени.

Внимание! Не се препоръчва за детоксикация да се правят клизми. Според специално изследване от 2011-а: правенето на клизми не само, че няма доказани ползи за здравето, но и процедурата се свързва с риск от появата на крампи, гадене, коремни болки и дори бъбречна недостатъчност.

Не си правете сами комбинация от билки. Дори да са безвредни лечебните растения, може да имате заболяване, на което да не ви понася определена билка. Освен това има билки, които не трябва да се комбинират с някои лекарства, които вземате за хроничното си заболяване.

Ето отговорите на най-важните въпроси за отслабването! Освободете се от заблудите!

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар