Кортизонът е много ефикасно противовъзпалително вещество, но има много вторични ефекти – вижте как можем да ги контролираме
Здраве

Кортизонът е много ефикасно противовъзпалително вещество, но има много вторични ефекти – вижте как можем да ги контролираме

Кортизонът се използва при остри възпалителни процеси или за стабилизиране на хронично болни от болестта на Крон, ревматоиден полиартрит, астма и др. При продължителна употреба неизбежно се проявяват нежеланите му ефекти. За щастие, има начини те да бъдат контролирани.

Кортизонът е силно противовъзпалително лекарство

Кортизонът благоприятства остеопорозата

Ако се приема продължително, макар и в малки дози, кортизонът прави костите no-крехки и благоприятства развитието на остеопороза, особено при жените в менопауза и възрастните хора. Поради това кортизонът се предписва в комбинация с калций и витамин D, понякога и с бифосфонати. В превенцията на остеопорозата много помага редовната физическа активност, например всекидневното ходене пеша, защото така се стимулира производството на костно вещество.

От кортизона се напълнява

От кортизона се напълнява

Всичко е въпрос на дозировка и времетраене на лечението. При няколкодневно използване – в случай на отит или синузит, никакви вторични ефекти не се проявяват. Но при високи дози, в продължение на няколко месеца, кортизонът повишава апетита и променя разпределението на мазнините по тялото (липодистрофия). Това се изразява в покачване на телесното тегло с няколко килограма, напълняване в талията, подуване на лицето… Налага се внимателно подбиране на хранителни продукти с по-малко захар и мазнини, както и редовна физическа активност.

Трябва ли да се избягва солта по време на лечение с кортизон

Често, при по-продължителен прием на кортизон, се препоръчва да се ограничи консумацията на сол, но ефектът от тази мярка не е доказан научно. Всъщност кортизонът не променя нивото на натрий в кръвта. По принцип обаче консумираме прекалено много сол, което повишава риска от хипертония и мозъчносъдов инцидент.

инхалатори с кортизон

Кортизонът, приет чрез инхалации, рядко има нежелани ефекти

Често при астма се предписва кортизон за инхалации, който се понася много по-добре от кортизона на хапчета или инжекции. При инхалациите съвсем малка част от лекарството преминава в кръвта, така че дозировката му в организма е ниска. За сметка на това се проявяват локални странични ефекти – микози в устата, промяна на гласа и др. Препоръчва се обилно изплакване на устната кухина след всяка инхалация.

Опасен ли е за децата

По-опасно би било да не се дават кортикоиди на децата, когато приемът им е нужен за тяхното здраве. Вторичните ефекти при малките са същите като при възрастните, с тази разлика, че големите дози за продължителен период водят при децата до забавен растеж, който понякога не може да бъде наваксан. Трябва да се използват и противовъзпалителни билки, като се провери детето да няма алергия от тях. Така при продължителна употреба може да се намали дозата на кортизона.

Кортизонът създава ли зависимост

Той не създава ефекта на наркотиците, но се говори за кортикозависимост в смисъл, че при рязкото спиране на лекарството, симптомите на болестта се завръщат. За да се избегне това, дозите се намаляват постепенно и бавно. Така се предотвратява и рискът от бъбречна недостатъчност и депресия.

Някои хора могат да живеят само с кортизон, поради естеството на заболяването им

Повишава ли кръвното налягане

Това невинаги става, но все пак е установена зависимост между приема на кортизон и известно повишение на кръвното налягане. Най-често се случва при хора с наследствено предразположение към хипертония. Във всички случаи при лечение с кортизон кръвното налягане трябва редовно да се следи. Не се доверявайте много на лекарствата за високо кръвно, защото те могат да ви докарат инфаркт. По-добре да опитате природни естествени начини и да ги прилагате при нужда.

Прочетете в нашия сайт статии за естествените начини за намаляване на високото кръвно налягане.

Билки и сокове за сваляне на високо кръвно налягане – рецепти и съвети за приемане

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар