Правилно комбиниране на храните – вижте кои храни най-добре се допълват и стават още по-полезни
Готварство Здраве

Правилно комбиниране на храните – вижте кои храни най-добре се допълват и стават още по-полезни

Правилно комбиниране на храните все по-често вълнува хората от гледна точка на това, че храненето е в основата на здравето ни. Кулинарията е голяма доза творчество плюс малко наука.

За да готвим вкусна и полезна храна, е необходимо не само да изпитваме страст по гастрономическите експерименти, но и да знаем как правилно да съчетаваме – или да не съчетаваме – различните продукти.

Специалистите препоръчват не само да консумираме полезни за здравето продукти, но и правилно да ги комбинираме, за да удвоим ползата. Представяме ви топ 10 в полезните двойки, които правят съдържащите се се в тях здравословни вещества още по-ефективни. Може да ги смествате в различни пропорции – според собствения си вкус.

Овесени ядки + фреш от портокал

Правилно комбиниране – портокалов сок и овесени ядки

Овесените ядки и прясно изцеденият сок от портокал са богати на феноли, които подобряват храносмилането и нормализират дейността на мастните жлези.

Свинско месо + брюкселско зеле

Свинското месо е богато на селен – вещество, което възпрепятства растежа на раковите клетки, а брюкселското зеле съ­държа сулфорафан, който увеличава дейността на селена 13 пъти. Освен това благодарение на високото съдържание на фибри брюкселското зеле помага месото да се преработи по-бързо от храносмилателната система.

Домати + черен дроб

В черния дроб има много желязо, а това вещество се усвоява най-добре в комбинация с витамин С, който се съдържа в големи количества в доматите.

Магданоз + лимон

Както в случая с черния дроб и доматите желязото, съдържащо се в магданоза, помага на витамин С от лимоните ефективно да се абсорбира в кръвта.

Кисело мляко + зеленчуци

Правилно комбиниране – кисело мляко със зеленчуци

Благодарение на калция киселото мляко подобрява дейността на стомаха и нормализира стомашната микрофлора. А фибрите, съдържащи се в зеленчуците, помагат на калция да се усвои по-добре.

Авокадо + спанак

В спанака има много витамин А, но за да се активира неговото действие, са необходими полезни растителни мазнини, които влизат в състава на авокадото.

Зелен чай + лимон

Чай с лимон

Лекарите съветват да добавяме към зеления чай резен лимон – тази комбинация е максимално полезна за организма. Аскорбиновата киселина от лимона повишава способността на тялото да усвоява катехините – антиоксиданти, които се съдържат в зеления чай и помагат в борбата срещу диабета, сърдечносъдовите заболявания и рака.

Домати + зехтин

Ликопенът, който се съдържа в доматите, подобрява сърдечносъдовата дейност, възпрепятства възникването на атеросклероза и злокачествени образувания. В зехтина има много мононенаситени мастни киселини, които помагат за по-доброто усвояване на ликопена.

Розмарин + месо

Месото се готви с розмарин

Розмаринът е богат на антиоксиданти, неутрализиращи вредните канцерогенни съединения, които се образуват при топлинната обработка (печене и пържене) на месото.

Прочетете и кои храни не бива да се комбинират, като последвате линка на статията по-долу:

Лошо комбиниране на храни – вижте кои храни и напитки не трябва да комбинираме, защото взаимно разрушават полезните си свойства

 

 

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар