Домати и спанак – как са по-полезни – готвени или сурови?
Готварство Здраве

Домати и спанак – как са по-полезни – готвени или сурови?

Домати и спанак, както и другите плодове и зеленчуци не трябва да се подлагат дълго време на термична обработка. Повечето плодове и зеленчуци могат да се ядат сурови или замразени. Така се запазват повече от ценните им свойства. Но има и такива, които стават по-полезни, когато се сготвят. Дали доматите и спанакът е по-добре да се ядат сурови?

Салата от домати и спанак

Правилният отговор е и двете – яжте ги както сурови, така и варени, ето защо:

Разтворимите във вода витамини от групата В и витамин С например се отделят при варене. Други хранителни вещества обаче се разграждат на висока температура. В супата със спанак и домати дори и съдържанието на витамини спада, защото молекулите им не са така стабилни.

Нивата на други нутриенти обаче се покачват. Например на един от най-полезните антиоксиданти – ликопена, който става и по-лесноусвоим от тялото. Количеството му се увеличава, защото клетъчните стени на домата рухват от топлината и ликопенът вече не е в свързана форма и се освобождава.

Суровият спанак е богат на фибри, но като се сготви, става богат на бета-каротин. Това също е антиоксидант, форма на витамин А, и съдържанието му нараства тройно в сготвения спанак в сравнение със суровия.

Готвени домати и спанак

Така че готвенето на зеленчуци има плюсове и минуси. Вареният спанак се свива чувствително и обемът му намалява, но пък това се компенсира от много повече разтворими във вода витамини.

Но варенето е безмилостен термичен процес. Има по-нежни форми на кухненска обработка, които запазват хранителните вещества на продукта – леко запържване, приготвяне на пара и задушаване – това са задължителни процедури при приготвянето на зеленолистните зеленчуци. Броколито също не трябва да се готви дълго. За него се знае, че е има свойството да убива раковите клетки. Но като го сложите да се вари или пече повече от 5 минути – забравете за полезните му съставки, те се изпаряват.

Домати и спанак

Затова и слагането на туршии за зимата е много по-полезно от варенето на лютеници, апетитки, компоти, конфитюри и т.н. Те просто съдържат минимални количества от полезните си вещества, които са изчезнали при обработката.

Още сурови туршии – чушки, зелени домати, камби, карфиол – вижте тези чудесни рецепти

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар