Защо, кога и как да приемаме витамини и минерали?
Здраве

Защо, кога и как да приемаме витамини и минерали?

Макар че повечето хора поемат достатъчно калории, те често са от неправилни храни, например мазните или подсладените със захар храни са с ниско съдържание на витамини и минерали заради преработката и точно затова много експерти вярват, че типичният съвременен западен начин на хранене позволява на болестта да се развие, дори и ако не я причинява активно.

Витамини и минерали
Витамини и минерали

Нещо повече: дори начин на хранене, който е богат на пресни, непреработени храни, може да има дефицит на микрохранителни вещества, защото интензивните селскостопански методи до голяма степен са лишили почвата от хранителни вещества. Например богат на минерали зеленчук не може да се произведе от почва, която няма минерали. Плодовете и зеленчуците се отглеждат и узряват силово и когато стигнат до лавиците на супермаркетите, в тях вече има ограничено количество (или въобще липсват) хранителни елементи.

Други фактори също могат да засилват потребността от витамини и минерали. Примерите са стомашни разстройства и недобра абсорбция, тютюнопушене и поемане на алкохол. Бързият растеж в детството и юношеството, бременността, кърменето и третата възраст засилват необходимостта от хранителни вещества. Изискванията се повишават по време на заболяване, когато организмът е под стрес, приемат се лекарства или когато човек е подложен на токсини и замърсители от околната среда. Именно в тези ситуации хранителните вещества – например витамини, минерали, аминокиселини и есенциални мастни киселини, могат да се препоръчват и предписват.

Таблица за препоръчителните дневни дози (ПДД) на витамини и минерали

Витамин ПДД Минерал ПДД
Витамин А 800 ug Калций 800 mg
Витамин В6 2 mg Йод 150 mg
Витамин В12 1 ug Желязо 14 mg
Витамин С 60 mg Магнезий 300 mg
Витамин D 10 mg Фосфор 800 mg
Витамин Е 10 mg Цинк 15 mg
Биотин 0,15 mg Селен 55-75 ug
Фолиева киселина 200 ug
Витамин В3 18 mg
Пантотенова киселина 6 mg
Рибофлавин 1,6 mg
Витамин В1 1,4 mg

КЛЮЧ: g = грам; mg = милиграм; ug = микрограм; кg = килограм

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар