Китайска медицина – как да я прилагаме в домашни условия – вижте колко е лесно
Здраве

Китайска медицина – как да я прилагаме в домашни условия – вижте колко е лесно

Китайска медицина се използва от времето на нашите баби и прабаби. Това е практика от няколко хиляди години. Петте стълба на източната медицина са: масаж, акупунктура, диетология, билколечение, гимнастика чи гонг.

Китайска медицина

Обратно на европейската медицина, която лекува заболялото място извън общия контекст, китайската се занимава цялостно с пациента. Именно този глобален подход навлиза все повече и в европейската медицинска практика. Отчитат се всички фактори, повлияли на състоянието на болния – фамилна обремененост, начин на хранене, стрес, климатични условия… Източникът на заболяването е по-важен от симптомите и се определя като цел на лечението.

От тази гледна точка голямо значение придобиват начинът на хранене и въобще хигиената на живот, стресът и качеството на съня. Благотворният ефект на китайската традиционна медицина намира все по-често научни доказателства. Например акупунктурата намалява гаденето и умората – вторични ефекти от тежките терапии на онкологични заболявания. Чи гонг дава отлични резултати при овладяването на стреса чрез намаляване на производството на кортизол в организма, както и при хипертония.

Пет важни целебни процедури

Китайска медицина – краката в леген с топла вода

-Всяка вечер потапяйте ходилата си в леген с гореща вода за около 15-20 минути. Тази процедура улеснява съня, храносмилането и паметта.

-Всяка сутрин пийте чаша топла вода, в която сте разтворили 1 ч.л. мед и няколко капки лимонов сок. Така ще стимулирате храносмилането и ще прочистите бъбреците.

-Всеки ден заставайте в прав стоеж с крака, разтворени на ширината на раменете и правете следното дихателно упражнение; вдишайте дълбоко, като прибирате корема към гръбначния стълб, после издишайте, като го издувате. Повторете нечетен брой пъти. Това упражнение е тайната на дългия живот. Здравето е като растение, което трябва да получава постоянни грижи, казват китайците.

Лесно упражнение от китайска медицина чи гонг

-За балансиране на емоциите и овладяване на стреса правете следното упражнение: застанете прави с ходила, разтворени на ширината на раменете. Свийте краката леко в коленете. Ръцете образуват кръг, двете длани се докосват пред корема с обърнати към небето вътрешни страни. Повдигнете ръце до нивото на раменете, докато вдишвате, като в същото време изправяте тялото. При издишването свалете ръцете обратно и завъртете дланите с вътрешната част надолу.

Китайска медицина – билки

-Сами можете да намерите точките на акупунктурата и да си помогнете при всекидневни проблеми. Например при газове и подуване на корема масажирайте в продължение на 3-5 минути точката, наречена „Море на енергията“, разположена на два пръста под пъпа. Натискайте я с палец или показалец с леко въртеливо движение по посока на часовниковата стрелка – едно кръгче на секунда.

Упражненията „Петимата тибетци“ – само 15 минути на ден за отлична форма

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар