Губите лесно енергия? Може отново да си я върнете с тези билкови растения – вижте кои са те и как да ги използвате
Здраве

Губите лесно енергия? Може отново да си я върнете с тези билкови растения – вижте кои са те и как да ги използвате

Губите лесно енергия и това се случва все по-често. Стрес, болести или временна умора и… тонусът се стопява. Ето как с помощта на тези билкови растения ще преодолеете лесно това.

Кола

растение кола

В племенните общества на Африка семената на колата са била използвани за дъвчене. Растението стимулира нервната система благодарение на кофеина в него.

Колата се консумира в различни форми:

Капсули или хапчета от сух екстракт – до 2-6 г дневно на 2-3 пъти.

Отвара – 1-3 г кола на прах се вари в 150 мл вода в продължение на 5-10 минути. Пийте не повече от 2-3 чаши на ден!

Течен екстракт – по 1,25-2,5 мл, 1-3 пъти дневно.

Тинктура – по 2-7,5 мл, 1-4 пъти дневно.

Добре е да се знае, че кофеинът в колата може да предизвика безсъние, нервност, раздразнителност и стомашни болки. В прекалено големи дози има вероятност да се стигне дори до гадене, повръщане, хипертония, главоболие. Освен това е възможно да се породи зависимост. Спазвайте препоръчителните дози, за да се възползвате само от положителния ефект на това растение.

Рoдиола

родиола

Родиолата е лечебно растение, за което се смята, че повишава физическата сила и умствения капацитет, както и че удължава продължителността на живота. Използва се главно против умора, дължаща се на стрес, със симптоми като нарушена способ­ност за съсредоточаване, безсъние, емоционално изтощение, склонност към депресия.

Намира се най-вече под формата на капсули или хапчета от сух екстракт. Препоръчителната доза е 100-300 мг екстракт два пъти дневно, 30 минути преди хранене. Взимайте родиола сутрин и на обяд, но не вечер, за да не ви бъде трудно да заспите.

Женшен, ако губите лесно енергия

Женшенът е много популярно азиатско средство срещу умора и за повишаване на физическата сила. Изследване, осъществено през 2013 г. върху 90 души (21 мъже и 69 жени), страдащи от сънливост през деня и прекалено дълъг нощен сън, показва, че 2 грама спиртен извлек от женшен дневно преборва успешно умората при тези пациенти. Учените смятат, че ефектът на женшена се дължи на съдържащите се в него киселинни полизахариди.

Билката се използва успешно и при умора, дължаща се на онкологични заболявания. Прочетете повече като последвате линка, поставен на името.

Ангелика

ангелика

Растението помага при хронична умора и за повишаване на спортните резултати. Коренът му е добре познат в китайската медицина и се използва от хиляди години в нея. Ангеликата притежава общоукрепващо и тонизиращо действие, като допринася за нормализиране функциите на централната нервна система. Препоръчва се при вегетативни неврози и безсъние, освен това има обезболяващ ефект, който е по-силен от този на аспирина.

Веществото фирокомарин, съдържащо се в билката, притежава свойството да повишава чувствителността към слънчева светлина, затова при лечение с ангелика кожата трябва да е предпазена.

Чай, ако губите лесно енергия

Билков чай

Втората най-консумирана напитка в света след водата е всепризната заради високото си съдържание на антиоксиданти, предпазващи клетките от вредата на свободните радикали. Чаят съдържа кофеин, наречен още теин, на който се дължи стимулиращият му ефект. През 2012 г. шведски учени провеждат изследване сред 95 души в тяхната работна атмосфера в продължение на 10 дни. Резултатите показват, че редовните консуматори на чай са с по-висока работоспособност от останалите, а чувството за умора при тях е по-слабо. Ефектът на напитката е още по-добър, когато се пие без захар и мляко.

Зеленият чай съдържа повече антиоксиданти от черния, но съдържанието му на кофеин е по-слабо: 30 мг срещу 42 мг за една чаша.

Гинко билоба, ако губите лесно енергия

В 250 мл вряща вода пуснете 1 ч.л. сушени листа от гинко билоба и ги варете 15 минути. След свалянето му от огъня съдът се затваря с капак и отварата престоява 30 минути. После се прецежда. Изпива се на две части. Този чай успешно ободрява организма и подобрява мозъчната дейност.

Само с тези 3 упражнения можете да се възстановите много бързо от натрупаната умора, стрес или при болка!

 

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар