Фолиевата киселина е задължителна за бременните! Вижте защо!
Семейство, дом, празници Стил в живота

Фолиевата киселина е задължителна за бременните! Вижте защо!

Фолиевата киселина – защо е важна? Искаш да дадеш на твоето дете най-доброто, нали? Истината е, че грижите за здравето му започват много преди да забременееш.

Фолиева киселина за бременните
Фолиева киселина за бременните

Фолиевата киселина е другото наименование на безвредния и водноразтворим витамин В9. Той е необходим за изграждането на здрави клетки в тялото на зародиша. Специфичното за този витамин е, че организмът не може да го произвежда и освен това не в състояние да поддържа запаси от него за по-голям период от време. В натуралната си форма фолиевата киселина се съдържа в зеленолистните зеленчуци, цитрусовите плодове, пълнозърнестите продукти и др. Дори и да се храниш с много от тези храни обаче, няма да си набавиш необходимото количество от витамина. Причината е, че в естествената си форма той е нестабилен и губи своята функция. Ето защо е необходимо да се приема в синтетичната му форма – на таблетки. Така организмът го усвоява по-добре.

Защо В9 е толкова важен за бъдещите майки?

През бременността нуждите на майчиния организъм от витамини и ми­нерали стават по-големи.

Това се отнася и за фолиевата киселина. Тя е необходима както за нарастването на матката, така и за нормалното развитие на ембриона. Витаминът способства още и за правилното делене на клетките (особено за червените кръвни клетки), образуването на тъканите и синтезата на ДНК и др. Приемът на фолиева киселина намалява със 70 % риска твоето бебе да развие вродени малформации на невралната тръба като Спина бифида и аненцефалия.

Рискове при недостиг на фолиева киселина

Недостигът на ценния витамин може да доведе до повишен риск от анемия, раждане на мъртъв плод, прееклампсия, синдром на Даун, дефекти в развитието на гръбначния мозък. Последните се развиват още през първия месец от бременността. Най-честитите дефекти на невралната тръба са:

Спина бифида – аномалия на гръбначния стълб, при която невралната тръба не е изградена напълно. Костният канал на засегнатите прешлени не се затваря изцяло и външната им част остава разделена. В зависимост от локализацията и големината на дефекта последствията могат да са от случайна находка при рентгеново изследване на възрастен индивид до сериозни нарушения на жизнените функции.

Аненцефалия – дефект в развитието на главния мозък, съчетано с неразвитието на някои черепни кости. Тази аномалия е несъвместима с живота.

Препоръчителната доза

У нас едва 20% от жените планират бременността си. Затова е важно всички дами в репродуктивна възраст да приемат профилактично фолиева киселина. Така се избягват възможните рискове от вродени дефекти, тъй като те се развиват в първия месец от бременността – период, през който, жената още може да не подозира, че е бременна, фолиевата киселина трябва да се приема по 0,4 мг всеки ден. При планирана бременност идеалният вариант е тя да се пие 6 седмици преди зачеването и първите два месеца от 9-те.

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар