Ароматерапията може да ви помогне при много неразположения! Вижте как се използва!
Здраве

Ароматерапията може да ви помогне при много неразположения! Вижте как се използва!

Ароматерапията се използва при широк спектър от проблеми, простиращи се от тревожност и безсъние до акне, целулит (мастни отлагания под кожата) и застаряваща кожа.

Ароматерапия
Ароматерапия

ПОЛЗАТА ОТ АРОМАТЕРАПИЯТА

Всяко есенциално масло има свой характерен аромат и профил от терапевтични свойства. Някои масла са успокояващи и релаксиращи, други са стимулиращи и ободряващи. Определени аромати влияят върху психичното състояние на човека: жасминът и нероли могат да облекчават депресията, риганът успокоява тревожността, а ментата подпомага умствената концентрация. Още по-голям брой есенциални масла са физически терапевтични и притежават антибактериални, антисептични или противовъзпалителни свойства. Te са много ефективни за облекчаване симптомите на толкова често срещани заболявания като настинките и грипа.

КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ЕСЕНЦИАЛНИТЕ МАСЛА?

Има няколко начина, по които могат да се използват есенциалните масла, за да се извлече пълна полза от ароматерапията. Изберете масла със свойства, които са най-пригодени за желания от вас ефект, и ги използвайте или самостоятелно, или в комбинации от не повече от 2 или 3 едновременно.

Есенциалните масла са винаги твърде концентрирани за кожата: смесвайте ги с неутрално масло, преди да ги приложите. Прибавете 1 до 3 капки есенциално масло в чаена лъжичка с растително масло, например бадемово, соево, от авокадо или от пшеничени зародиши. Съхранете по-големите количества неизползвано масло в шише от тъмно стъкло и го поставете на хладно. Намажете директно кожата, като нежно втривате.

Или обратното, използвайте маслото за ароматерапия вместо обикновеното масло за масаж.

За да се възползвате директно от аромата на есенциалното масло, сетете няколко капки от него във вряла вода и се доближете до купата, за да можете да вдишвате парите. На пазара се предлагат и евтини варопизатори.

Или обратното: капнете няколко капки есенциално масло върху абсорбиращ памук и поставете купата върху горещ радиатор. Друг вариант е да поставите няколко капки есенциално масло в пулверизатор от типа, използван за пръскане на домашни растения (5 капки на 1 чаена чаша/250 ml вода) и напръскайте стаята. Това освежава спарения въздух и създава благоприятна за учене или за релаксация атмосфера в дома. Възможно е да се потискат и леки инфекции в офиса.

КАКВО МОЖЕ ДА ЛЕКУВА АРОМАТЕРАПИЯТА?

Подобно на повечето допълнителните терапии, ароматерапията работи върху цялото тяло, за да подобри общото здраве. Тя е особено ефективна при:

  • проблеми, свързани със стреса и тревожността
  • мускулни и ревматични болки
  • стомашни разстройства
  • женски проблеми, например предменструален синдром, менопауза и постнатални заболявания
  • заболявания на кожата.

Есенциалните масла са силно концентрирани и ако се приложат директно върху кожата, могат да предизвикат парене или възпаление.

Преди да използвате есенциално масло за пръв път – особено ако имате случаи на алергични реакции, – е препоръчително да си направите кожен тест под контрола на клиничен еколог или друг квалифициран терапевт. Не бива да поглъщате есенциални масла, освен ако това не ви е предписано от лечител, който е вещ във вътрешномедицинската употреба на маслата. В някои страни есенциални масла, които трябва да се приемат вътрешно, се продават само с рецепта от лекар. От друга страна, билковите отвари и настойки (запарки и чайове) са лесно достъпни навсякъде.

Ароматерапията не се прилага по време на бременност с усложнения. При нормална, здрава бременност тя трябва да се избягва през първите три месеца и след това да се използва само под контрола на квалифициран ароматерапевт. Есенциалните масла от лавандула, здравец, лайка, роза и иланг-иланг са безопасни за използване при нормална бременност, стига да са правилно разредени.

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар