Масажите помагат при подути крака, мързеливи черва, главоболие и за лесно заспиване – вижте как се прави
Здраве

Масажите помагат при подути крака, мързеливи черва, главоболие и за лесно заспиване – вижте как се прави

Масажите можете да си правите сами като се доверите на дланите си. Те могат бързо да се превърнат в най-добрите ви съюзници срещу дребните всекидневни неразположения. Ето какво трябва да направите.

масаж за подути крака

За облекчаване на подутите крака

Застанете в прав стоеж, поставете едното стъпало на стол и масажирайте крака от глезена до коляното с възходящи движения на дланите. Притискайте кожата умерено. След това с палците правете въртеливи движения в областта зад коляното. Продължете пак със същите въртеливи движения на палците от коляното към ханша – първо по външната, после по вътрешната страна на бедрата, сякаш следвате шевовете на панталон. Завършете с кръгове в слабините. Направете същото с другия крак.

 Защо е полезно?

Тези движения усилват движението на кръв­та и лимфата, чието задържане води до по­дуването на краката и усещането за тежест.

 С кое ароматно масло?

Използвайте смес от 1 с.л. масло от алое вера, 2 капки масло от чаено дърво, 2 капки масло от кипарис и 2 капки масло от хеликризум.

 Съвет

Ако страдате от разширени вени, прочетете тази статия, за да научите как да си помогнете с природни средства освен с масажите.

Прочетете също и за билките в тази статия – Пикочогонни билки

масаж за червата

За подобряване работата на червата

Поставете дланите една върху друга и направете 20 кръгови движения около пъпа по посока на часовниковата стрелка. След това оставете дясната длан върху пъпа, вдишайте дълбоко и при издишването изместете дланта си наляво, като натискате леко. Върнете движението надясно с пръстите.

 Защо е полезно?

Този масаж активира червата и влияе върху запека.

 С кое ароматно масло?

Използвайте смес от 1 ч.л. масло от жожоба и 2 капки ароматно масло от джинджифил.

 Съвет

Правете масажа поне час и половина след хранене. Не се препоръчва при стомашно разстройство, чревно възпаление и язва.

ароматни масла за масаж

Масажите за тонус правете сутрин

Намерете леко хлътналата област между ключиците и ябълката на гръкляна и ударете в нея 10-20 пъти с върха на пръстите, както и лекичко с юмрук. След това с плоска дясна длан потупайте левите ребра отгоре надолу 3-6 пъти, повторете същото с десните ребра. Накрая със свити юмруци потупайте 3-9 пъти долната част на гърба в посока отгоре надолу.

 Защо е полезно?

Така се стимулират енергийните меридиани и енергията се задвижва свободно из цялото тяло.

 С кое ароматно масло?

За по-силен тонизиращ ефект вдишайте 5 пъти дълбоко и бавно от флаконче с ароматно масло от грейпфрут.

 Съвет

Не правете този масаж след вечеря, за да не си „осигурите” една неспокойна нощ.

масаж за лесно заспиване

Това са масажите за лесно заспиване

Легнете и започнете да масажирате с длани долната част на свода на стъпалата. След това размърдайте лекичко всяко пръстче на краката, най-настоятелно малките пръстчета, където се натрупва напрежение. След това масажирайте целите стъпала с палци в посока от петата към пръстите.

Защо е полезно?

Стъпалата са богати на нервни окончания, свързани с цялото тяло. Рефлексологията бързо помага за освобождаване от напрежението.

 С кое ароматно масло?

Използвайте смес от 1 ч.л. масло от жожоба и 2 капки ароматно масло от лавандула, което има успокояващ ефект.

 Съвет

Този масаж е противопоказен през първите три месеца от бременността.

Прочетете още съвети за по-добър сън ТУК

масаж против главоболие

Против главоболие

Легнете и дишайте дълбоко. С върховете на пръстите правете кръгови движения по слепоочията и в точката, разположена малко над средната точка между веждите (третото око). След това приберете брадичката към гърдите и поставете пръстите си в основата на главата на тила. Там има множество чувствителни точки – масажирайте ги леко в посока от средата на тила към ушите.

 Защо е полезно?

Масажът позволява да се премахне нервното и мускулното напрежение, основна причина за главоболието.

 С кое ароматно масло?

Ароматното масло от пиперлива мента ще увеличи ефекта на масажа, но внимавайте да не попадне в очите.

Съвет

При много силни болки, придружени с други симптоми или не повлияващи се от обичайните лекарства, потърсете помощта на алтернативната медицина – прочетете повече в тази статия:

Главоболието – лечение с хомеопатия и бабини рецепти

 

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар