Упражненията „Петимата тибетци“ – само 15 минути на ден за отлична форма
Здраве

Упражненията „Петимата тибетци“ – само 15 минути на ден за отлична форма

Упражненията „Петимата тибетци“ са предназначени за 19-те енергийни центрове или чакри, които човек има. Повечето от тях са разположени на 12-те главни стави на крайниците. Чакрите трябва ежедневно да се използват за въртеливи движения, за да могат да получат енергия, необходима за живота. Когато скоростта на въртене на чакрите се увеличава, се постига перфектното здраво тяло. Гимнастиката на тибетските монаси спомага за възстановяването на силата и скоростта на енергийните чакри.

Упражнения петимата тибетци
Упражнения петимата тибетци

Трябва да постигнете идеалното изпълнение на упражненията по 21 пъти. Това число не е избрано случайно. Това е броят на повторенията, с които може да се постигне желания ефект от комплекса упражнения на тибетските монаси.

Ако не сте тренирали изобщо, вие няма да можете да направите всяко упражнение по 21 пъти веднага, но това е съвсем нормално. Отначало започнете с повтаряне на упражненията по 3 пъти, след няколко дни увеличете на 6 пъти и така през няколко дни увеличавайте, докато постигнете идеалната цифра 21.

Упражненията трябва да се правят всеки ден или сутрин веднага след ставане, или вечер преди лягане. Имайте предвид, че тези упражнения не се препоръчват за хора с увреждания на междупрешленните дискове. И още нещо важно – упражненията трябва да се изпълняват напълно последователно, като се започва винаги с първия тибетец и се стигне до петия.

Първи тибетец

Застанете изправени с леко разтворени крака. Вдигнете ръцете на равнището на раменете и ги изпънете настрани. Дланите са обърнати към пода. Оставете напрежението да премине от мишниците, през предмишниците чак до върховете на пръстие. Задръжте го там за 5-7 секунди.

Сега се завъртете на съвсем малки стъпки по часовниковата стрелка около собствената си ос. Започнете с 3 до 5 пъти. Дишайте равномерно и задръжте напрежението.

Петимата тибетци – упражнения

Втори тибетец

Легнете по гръб с изпънати до тялото ръце.

Вдигнете краката отвесно нагоре, а главата и брадичката придвижете към гърдите. Вдишайте.

Бавно отпуснете надолу едновременно ръцете и краката. Издишайте.

Съвет

В началото можете да поставяте краката на пода,свити в коленете.

Трети тибетец

Застанете на колене с изправена горна част на тялото. Дланите поставете на задната част на бедрата под нивото на седалището, дръжте гърба изправен.

Изтеглете брадичката към гърдите, вдишайте през носа и се наведете назад от кръста нагоре. Изнесете главата колкото е възможно по-назад, но само докато ви е приятно. Ръцете служат за опора. Издишайте и се върнете отново в изходна позиция.

Четвърти тибетец

Седнете на пода с изпънати крака и насочени нагоре пръсти. Поставете ръцете до седалището за опора. Наклонете брадичката към гърдите.

При вдишване повдигнете таза от пода, като изпънете ръцете, и свийте коленете така, че стъпалата да се опрат плътно на пода. Тялото образува хоризонтална линия от коленете до главата. Бавно наклонете главата към тила – внимателно и не твърде назад.

Бавно се спуснете отново в из ходно положение и издишайте.

Пети тибетец

Започнете упражнението, като заемете положение за лицева опора. Ръцете и краката трябва да бъдат разтворени на около 30-50 см.

Внимателно извийте главата назад, а гърдите леко изпъчете.

При вдишване повдигнете седалището нагоре и изтеглете брадичката към гърдите. Тялото и подът образуват триъгълник (буквата Л).

Отпуснете се обратно в изходната позиция. Издишайте.

Източник: econet.ru

Ако имате проблеми със съня, тези 6 упражнения за здрав сън са за вас!


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар