Безпокойството ни връхлита внезапно – ето как да се справим лесно с него
Здраве

Безпокойството ни връхлита внезапно – ето как да се справим лесно с него

Ако безпокойството е познато за вас чувство, значи е време да си намерите занимание, което да пребори натрапчивите мисли и неприятни усещания. Предлагаме ви 12 идеи за занимание, което да ви помогне да си върнете спокойствието и да се радвате на живота.

Безпокойството преборете със снимане

Снимайте

В правенето на снимки има нещо изключително – ако идеята ви допада, не си спестявайте това удоволствие. Пък и сега снимането е достъпно като никога. За това хоби не е задължително да имате скъп фотоапарат – съвременните смартфони не отстъпват по качество на фотографиите. Това занимание помага на човек да се концентрира върху красотата и да търси магията и очарованието дори в най-необикновените неща.

Изберете йога за справяне с безпокойството

Казват, че йогата много помага срещу тревожността. Някои хора, които използват именно йогата за успокоение,споделят, че само като усетят надигащия се пристъп на безпокойство, си търсят тихо ъгълче и започват да медитират. Това намалява стреса и помага да се постига душевно равновесие.

Плетенето помага

Плетете

Дори никога да не сте опитвали, сигурно сте чували, че плетенето наистина успокоява. И вече отдавна не се смята само за женско занимание – правят го и мъже именно с цел успокоение. Никой не казва, че трябва да плетете пуловери шедьоври: опитайте с най-лесното – шал, оплетен с една плетка, от една прежда. После сигурно ще ви се прииска да усложните задачата.

Игла и конец срещу безпокойството

Не, не става дума за онези досадни моменти на кърпене и пришиване на разни неща. Заемете се с бродерия. Това си е изкуство и човек се чувства продуктивен и креативен, а пък монотонните движения действат успокояващо. Това е и добро упражнение за моториката на ръцете, пък и можете да бродирате, докато гледате/слушате някой сериал, вместо да потропвате нервно по масата.

плуване срещу безпокойство

Плувайте

Да, плуването е полезно не само за тялото, но и за психиката. Има нещо особено балансиращо в потапянето във водата и плуването, а ако добавите и разпускаща музика, това ви гарантира спокойствие.

Прегръщайте животинки

Ако имате домашен любимец, можете да разчитате на него в момент на тревожност – просто го погушкайте (разбира се, става дума за коте, куче, хамстер, не за рибки – тях можете да погледате).

Редете пъзели

Особеното при тях е, че стъпка по стъпка пред вас се оформя картина. Дори да не сте особено креативен човек, имате възможността да се насладите на ; нещо красиво, сътворено от самите вас. А в процеса на редене мозъкът ce концентрира върху детайлите и психиката се успокоява. Пък и реденето на пъзел може да се прави в компания. 

пишете на хартия, а не на компютъра

Пишете мисли на хартия

Много хора вече са се убедили в ефекта на този метод. Няма нищо сложно в това да седнете и да напишете нещо – може да са стихове, спомени, мечти, реални или измислени истории. Както се казва – просто  записвайте мислите си в момента! Това е доста приятно занимание за релаксация.

По-често се разхождайте

Ако вече сте загубили навика да ходите пеша (все сте с кола или с градски транспорт), може би си заслужава да се върнете към пешеходството. 30 минути два-три пъти седмично, прекарани в разходка на свеж въздух, поддържат спокойствието и психическото равновесие за цялата седмица.

Открийте художника в себе си

Спокойно можете да вземете акварелни боички и да се опитате да нарисувате натюрморт или пейзаж… Ако усетите, че във вас се крие нереализиран талант, не е задължително да търсите реализация в този аспект, но можете да се отдадете на рисуване в най-различни форми: например да превръщате стари буркани и бутилки в шедьоври или просто да рисувате на малко парче стъкло.

оцветяването премахва безпокойството

Оцветявайте

Мина времето, когато се смяташе, че оцветяването е детско занимание. Сега има великолепни книги за възрастни – открийте своята и се отдавайте на оцветяване, когато ви е нервно и тревожно.

Станете градинар

Можете да се развихрите с цяла градинка – ако нямате къща, пред която да творите своите флорални чудеса, опитайте с някое кътче пред блока – съседите ще ви бъдат благодарни. А може просто да се заемете с бонсай, или да обкичите перваза на прозореца с цветя в саксии – грижата за тях ще ви дава усещане за хармония.

На кои точки да си правите масаж при нерви, главоболие, болки в гърба и още…

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар