Колело от каруца като украса в градината – съвети и снимки
Стил в живота Цветя и градина

Колело от каруца като украса в градината – съвети и снимки

Старото дървено колело отдавна не носи върху себе си шарените каруци и файтони, използвани някога масово в градовете и стопанството. Днес те са предимно декоративни елементи в битовия кът или в градината и ни напомнят за своите славни времена. Асоциацията, която създават, е много различна: едни виждат в тях пътя, който никога не са изминали, други – пътищата, които вече са извървени, трети – просто спомен за романтично усещане.

Колела от каруца в градината
Колела от каруца в градината

Не е трудно да намерите старо колело от каруца – можете да се сдобиете с такова като потърсите на село или го купите от антиквариат. Освен истинско колело можете да се спрете и на съвременна бутафория – предлагат се нерядко в някои градински центрове, магазини за аксесоари и сувенири и др. Външната разлика между автентичните и новите колела се забелязва трудно, като често истинските колела са в някаква степен пострадали и износени с времето, често те са съхранявани с години при различни условия, могат да се видят повреди от дървояди или гниене.

Колело в градината
Колело в градината
Красиво украсено колело
Красиво украсено колело

Новите дървени колела обикновено са обработени със състаряващи лакове, които им придават характерен кафеникав цвят, наподобяващ старо дърво. Можем да ги използваме на определеното от нас място в продължение на години, докато се наложи да ги защитим с пребоядисване.

Идея за украса в градината
Идея за украса в градината
Старо колело

Старите колела обаче се нуждаят от доста повече усилия, за да бъдат готови за употреба. Тъй като те не са използвани в течение на години обикновено са прашни; дори да са били боядисани, боята е изгубила яркостта си, понякога има повреди по самата конструкция. На първо място трябва да поправим евентуалните повреди по конструкцията, които най-често са липса на спици или на част от периферията. В двата случая, ако нямаме специални умения и подходящи машини и инструменти, е за предпочитане да се обърнем към дърводелец. След като колелото е цяло, трябва да го почистим много добре от всичкия прах и да преценим нуждата от боядисване. Често небоядисаните стари колела изглеждат много по-автентично и е за предпочитане да ги използваме без допълнителна обработка.

Красива украса в градината
Красива украса в градината
Колела от каруца за украса в градината
Колела от каруца за украса в градината

Някои колела, които са били боядисвани в миналото, също могат да се използват направо, ако цветовете са запазени. Задължително боядисване се налага след ремонт, когато наред със старите части има и нови, които се открояват твърде силно. Най-предпочитани за боядисване на битови предмети са тъмните лакове, които могат да придадат по-старинен вид. При колелата от каруца не е рядкост и пъстрото боядисване в различни цветове, характерно в миналото.

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар