Лечение на синузит със средства от природата – рецепти и съвети за използване
Здраве

Лечение на синузит със средства от природата – рецепти и съвети за използване

Синузит е възпаление на околоносните кухини. Обикновено той възниква като усложнение след простуда, грип, вирусна инфекция. Понякога причина за възникването на това заболяване е морбили или скарлатина.

За разлика от обикновената хрема синузитът може да продължи 2-3 седмици, а ако не се лекува, остава за цял живот. Освен запушения нос признаци на синузит са болките в областта на очите, челото, бузите. Не рядко болката може да се усеща в зъбите, в челото или в цялата половина на лицето.

Лечение на синузит

Усложнения

Ако възпалението е засегнало челната или клиновидната кухина, към симптомите се добавя и влошаване на зрението. Бедата е, че синузитът може да доведе до усложнение по отношение на очите, а в някои случаи дори до менингит.

Алергичната форма на синузита се характеризира със затрудне­но дишане, с пристъпи на кихане и отделяне на обилен кърваво- воднист секрет.

Солена вода чисти секрета

В преварена солена топла вода се натопяват две памучета – слагат се в двете ноздри. Главата се държи силно назад, стои се 1 – 2 минути, докато се усети, че водата е влязла към синусите. Очите се насълзяват, но след това изтича много жълтеникава течност и главоболието и синузитът изчезват.

Мед за лечение на синузит

Меден разтвор за промивки

Едно малко по-малко топче от грахово зърно мед – захаросан сложете в едната от ноздрите си. Нека стои така 15 минути, след това сложете в другата ноздра. В същото време капнете силна ракия на памук и го сложете на челото между веждите. Внимавайте да не потече към очите.

Компрес от смлян синап помага на носа

Половин ч.л. смлян синап се замесва с малко брашно и се прави питка. Всеки ден с нова питка се налага челото, като болното място предварително е намазано с чиста домашна безсолна свинска мас. Стои така 20 минути, през което време се усеща силно парене. От носа трябва да започне да излиза гъст зелен или жълт секрет, което означава, че синусите се чистят. Компресът се прави до пълно излекуване.

Корен от хрян

Корен от хрян при хронични проблеми

Вземете корен от хрян, пресен и го настържете на ситно ренде. Смесете 1 ч.л. хрян, с 1 с.л. царевично брашно и 1 с.л. оцет. От тази смес се прави компрес на челото, като предварително е намазано с несолена свинска мас. Компресът се държи 5 минути първия път, на втория ден – 10 минути, на третия – 15 минути, на 4 – 20, на 5 – 25 мин. След това започва да се намалява всеки ден с по пет минути докато се стигне до 5 минути. След това се прави почивка 5 дни и се повтаря процедурата.

Каша от сини сливи успокоява болката

100 грама ориз, 10 сини сливи (сушени без костилки), 1 супена лъжица брашно от ленено семе – слага се с 200 мл вода да се вари, докато се сгъсти на каша. Оставя се да поизстине, за да не пари и се слага в сгъната на 4 пласта марля. Прави се компрес на челото между веждите или върху горната част на носа, така че да обхване синусите. Стои два часа. Прави се всеки ден за една седмица. От това синусите се прочистват и болките изчезват. Духайте носа, недейте да подсмърчате.

Лечение на синузит с кромид лук и лимон

Капки от лимон и лук облекчават

Смесват се сокът на един лимон и на една глава кромид лук. Счуква се малко морска сол на фина прах и от нея се добавя 1 с.л. плюс 5 капки газ. Сместа се съхранява в хладилник, а от нея всеки ден по 3 пъти се капват по 2 или 3 капки в носа. Това ще облекчи значително състоянието ви. Ако имате достъп до биологично чист червен кромид лук (ашлама), опитайте с него. Прочетете повече за ползите от червен лук в тази статия.

Бъдете здрави!

Още полезни съвети за лечение на синузит:

Синузитът е сериозно заболяване! Ето как с билки един път завинаги да се отървете от него!

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар