Мудрите са позиции на ръцете, с които можем да се лекуваме – ето как става това подробно със снимки
Астрология, мистика, езотерика Здраве Любопитно и забавно

Мудрите са позиции на ръцете, с които можем да се лекуваме – ето как става това подробно със снимки

Мудрите са били използвани на Изток в продължение на хиляди години и са практикувани от много духовни водачи, включително и от Буда. Днес мудрите се използват в йога и медитацията, за да влияят на енергията на физическото, емоционалното и духовното ни тяло.

Мудрите

В ежедневието ни често се случва подсъзнателно да поставим ръцете си в някоя от позициите на мудра, без да знаем за това, но можем да ги използваме и съзнателно, за да стимулираме изцелението. Съществуват стотици мудри, но ще ви представим само тези, които се използват най-често.

1 – ГЯН МУДРА (МУДРАТА НА ПОЗНАНИЕТО)

Върхът на показалеца докосва върха на палеца, а останалите пръсти остават прави.

Предимства: повишава знанията, стимулира хипофизната и ендокринните жлези, подобрява паметта, спомага медитацията, предотвратява безсънието, може да подобри настроението и да донесе яснота.

Практика: по всяко време докато седите, стоите или лежите в леглото.

2 – ПРИТХВИ МУДРА (МУДРА НА ЗЕМЯТА)

Върхът на безименния пръст докосва палеца, а останалите пръсти остават прави.

Ползи: намалява физическите и духовните слабости, може да увеличи жизнеността, да помогне за очистването на кожата, да повиши функционалността на тялото.

Практика: по всяко време.

мудрите от 1 до 5

3 – ВАРУНА МУДРА (МУДРА НА ВОДАТА)

Върхът на малкия пръст докосва палеца, а останалите пръсти остават изпънати.

Предимства: помага за балансиране на емоциите, за облекчаване на запека и спазмите. Може също да помогне за регулиране на менструалния цикъл и хормоналните състояния.

Практика: по 15 минути, три пъти дневно.

4 – ВАЙЮ МУДРА (МУДРА НА ВЪЗДУХА)

Големият пръст обгръща показалеца, а останалите пръсти остават прави.

Предимства: помага да се успокои

тревожният ум, напрегнатият глас и за намаляване на стреса. Може също да помогне за намаляване на нетърпението и нерешителността.

Практика: по 10-15 минути, 3 пъти на ден.

5 – ШУНИЯ МУДРА (МУДРА НА ПУСТОТАТА)

Върхът на палеца притиска средния пръст надолу, а останалите пръсти се изправят.

Предимства: намалява слабостта на тялото и може да бъде много ефективна и при болка в ушите. Може да помогне за възстановяване на доверието и укрепване на умствените познания.

Практика: по 40-60 минути дневно, а при ушна болка – 4 до 5 минути.

мудрите от 6 до 10

6 – СУРИЯ МУДРА (МУДРА НА СЛЪНЦЕТО)

Свийте безименния пръст под палеца, а останалите пръсти остават прави.

Предимства: помага за стимулиране на щитовидната жлеза, подпомага свалянето на излишните илограми и намалява апетита, стимулира храносмилането, помага за премахване на тревожността и стреса. Ще ви помогне да стигнете целите си.

Практика: от 5 до 15 минути, два ъти на ден.

7 – ПРАНА МУДРА (МУДРА НА ЖИВОТА)

Безименният и малкият пръст са свити, за да се срещнат с палеца, докато в същото време показалецът и средният ръст остават насочени нагоре.

Предимства: подобрява жизнеността, помага за укрепването на ума, тялото и духа, спомага за вземането на решения, подобрява имунитета и мотивацията. Помага за подобряване на зрението и намаляване на умората.

Практика: по всяко време.

8 – АПАНА МУДРА (МУДРА НА ХРАНОСМИЛАНЕТО)

Средният и безименният пръст са свити под палеца, а малкият пръст и показалецът сочат нагоре.

Ползи: помага за регулиране на отделителната система, подпомага детоксикацията. Полезна е за решаване на проблема със запека.

Практика: 45 минути дневно.

9 – АПАНА ВАЮ МУДРА (МУДРА НА СЪРЦЕТО)

Показалецът се навеж­да, за да докосне основата на палеца, докато средният и малкият пръст са свити, за да докоснат върха на палеца. Малкият пръст е опънат нагоре.

Предимства: стимулира изцелението на сърцето и помага за физическа­та защита на сърцето. Може също да помогне за намаляване на газовете и киселините в стомаха.

Практика: по 15 минути, два пъти на ден.

Мудрите – притхви мудра на земята

10 – ЛИНГА МУДРА (МУДРА НА ТОПЛИНАТА)

Кръстосайте пръстите на двете ръце, но големият пръст на лявата ръка трябва да сочи нагоре. Големият пръст на дясната ръка се увива около левия палец, така че да докосва показалеца на дясната ръка.

Предимства: помага за стимулиране на топлината в тялото, за намаляване на слузта и стагнацията, полезна е за укрепване на белите дробове, помага за активиране и балансиране на тялото. Практика: по всяко време, но не прекалявайте.

Източник: в-к Доктор

На кои точки да си правите масаж при нерви, главоболие, болки в гърба и още…

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар