Целината лекува артрит, подобрява работата на сърцето, успокоява безпокойството и още…
Здраве

Целината лекува артрит, подобрява работата на сърцето, успокоява безпокойството и още…

Целината е най-полезна с това, че в нея се съдържа добро количество биологичен натрий. Той поддържа калция в разтворено състояние, което е много важно за тялото ни. Освен това в целината се съдържат магнезий и желязо. Те са много ценни за клетките в кръвта. Най-добре се съчетават соковете от целина и моркови. Те предпазват организма от болести и го лекуват, ако има някакво неразположение.

Целината е много полезна

Суровата целина съдържа четири пъти повече органичен натрий, отколкото калций. Известна е и с това, че засилва половата мощ на мъжете. Сокът от сурова целина е много полезен за хора, които обичат да си хапват захарни изделия. Той прочиства организма от токсините, които те оставят.

Калцият е задължително да присъства в храната ни, но органичен калций. Когато варим или обработваме хран, която съдържа калций, той става неорганичен. Така тялото ни се пълни с токсини и ако не се пречиства редовно, отлаганията от неорганичен калций предизвикват гадни болести като камъни в жлъчката, бъбреците, артрит, диабет и други.

смути с целина, моркови и ябълки

Целината съдържа около 40 ароматни и вкусови съединения, които подобряват храносмилането и апетита.

В сегашната народна медицина целината се използва: Като силно диуретично средство при консумиране на свежи листа и стебла. Както и другите зеленчуци, тя е незаменима храна при болни с нарушение на сърдечно-съдовата и нервна система.

Пийте всеки ден пресен сок от целина и моркови, за които сте сигурни, че са отглеждани без химически торове.

Рецепта за намаляване на стреса

Нарязваме на ситно стръкове целина и две супени лъжици с връх слагаме в половин литър вода да кипнат за 30 секунди и махаме от котлона. След 5 минути прецеждаме, разделяме на три течността и я пием 15 мин. преди хранене три пъти на ден.

Смути

Направете си напитка, като сложите в блендера 100 грама пресен корен от целина, добре измит и обелен, 1 морков, няколко листа от целината, една ябълка (изчистена от семките) и сока от един лимон. Разбъркайте в блендера за 2 минути на максимална скорост, сипете в чаша, добавете лъжица мед по желание и изпийте веднага. Това се прави преди хранене 10-15 минути. Можете да го пиете всеки ден или когато ви се иска, за да имате всички ползи, които изброихме по-горе.

Главите на целината

Загряващ компрес

Ако имате нужда от загряващ компрес, например при болно гърло, направете следното. Нарежете 50 грама глава от целина и 50 грама листа и сложете да се варят в 1 литър силно бяло вино за 2 минути. Махнете от котлона, изчакайте да се охлади, колкото да може да се пипа и напоете памучна кърпа в разтвора. Изцедете и вържете на гърлото. Отгоре покрийте с найлон и вържете шал. Компресът трябва да стои няколко часа и се прави няколко пъти в денонощието за 3 дни или до пълно оздравяване.

Салати в буркани – готови за поднасяне по всяко време! Това са 5 чудесни предложения!

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар