Кайсията е полезна при анемия, за здраво сърце и бъбреци – ето как да се консумират ядките и сушените плодове
Здраве

Кайсията е полезна при анемия, за здраво сърце и бъбреци – ето как да се консумират ядките и сушените плодове

Лечебната сила на кайсията е била известна най-вече на кавказките народи. Тя дори е наричана „арменска ябълка“. Тъкмо арменците са се изхитрили да сушат кайсии, за да ги ядат целогодишно.

кайсията

При сърдечна недостатъчност

Сушените кайсии са особено полезни за болно сърце. При сърдечна недостатъчност има отчетлив спад на калия в организма поради нуждата да се пият постоянно пикочогонни препарати. Дефицитът на калий води до натрупване на натрий в клетките на миокарда и се появява аритмия. В сухите кайсии обаче има голямо количество калий, който коригира този дефицит и също има пикочогонни свойства.

Богати на калциеви соли

Кайсиевият плод е богат и на калциеви соли, които влияят на нервно-мускулната възбудимост. При употреба на пикочогонни средства обаче заради намаляването на тези соли може да настъпи треперене на отделни мускули най-вече по стъпалата. Предозирането с калций при хора с нарушен съсирващ фактор поражда опасност от образуване на тромби. Всичко това се избягва, ако калциевите соли се поемат чрез ядене на сушени кайсии.

сушени кайсии

Фосфор

Те са добър източник и на фосфор. Човек има нужда от 2 грама дневно от този елемент и може да си ги набавя с ядене на сушени кайсии.

При анемия от липса на желязо

Заради високото съдържание на желязо сушените кайсии са лечебни при анемия, както и за бременните. Сто грама от тези плодове влияят толкова добре върху кръвотворния процес като 250 г пресен черен дроб.

Богати на йодни съединения

Кайсиите съдържат и органични съединения на йода и поради това се използват за профилактика на заболяванията на щитовидната жлеза.

Всички тези ползи за организма се осигуряват с дневна доза от 100-150 г сушени кайсии.

Противопоказания

Но и при тях има противопоказания например при затлъстяване и при диабет. В такъв случай болните могат да пият кайсиев сок, като се отчита дневната норма на въглехидратите. Ако имат само сърдечно заболяване, могат да консумират 100 г сушени или 0,5 кг пресни кайсии на ден.

Сушените се използват в дни за разтоварване. Тогава се ядат общо 500 г, разделени на 5 порции. Тази калиева диета може да се приема и от болните с отоци. Тя се редува и с други храни, богати на калий: картофи, зеле, ориз, стафиди, сини сливи.

кайсията има незаменими полезни съставки

Лечебните ядки

Ядките в костилките на кайсиите също имат лечебни свойства. Народната медицина ги използва при кашлица, бронхит, бронхиална астма, ларингит, възпаления на гърлото и трахеята. Белтъчините в ядките са 28%, мазнините – 50%. От тях се добива масло, близко по състав и свойства с бадемовото. То съдържа 20% линоленова, 15% стеаринова и още някои важни ненаситени мастни киселини.

В ядката се съдържат и ферментите емулсии и лактаза, както и отровният гликозид амигдалин. Той е едва 0,17%, но в необлагородените сортове достига 2,8%. Под влияние на емулсина амигдалинът се разделя на синилна киселина, бензоен алкалоид и 2 молекули глюкоза. Заради токсичността му не бива да се ядат повече от 20-30 ядки наведнъж, дори да са от най-сладките сортове. Амигдалинът в тях се разпада постепенно и на това се дължи приложението им като успокояващо средство.

Натравяне с амигдалин може да настъпи от 1 до 5 часа след прекаляването с ядки. Лечението е в болница с промивки на стомаха, клизми и поставяне на системи.

Най-лесният начин за справяне с амигдалина е кайсиевите костилки да се изсушат във фурната. При 80 градуса той се разпада.

кайсията е супер лечебен плод

2 рецепти с кайсиеви ядки:

Счукайте 10-20 кайсиеви ядки и ги залейте с малко вода, за да стане емулсия. Оставете съда на студено и вземайте от него по 1 с.л. при кашлица, бронхит, трахеит и ларингит, нефрит, както и при запек.

Смесете в пропорция 1:1 смлени на прах кайсиеви ядки с чиста домашна безсолна мас и се мажете при хемороиди или екзема по ръцете.

Бъдете здрави!

Празнична изненада – сладкиш със сушени плодове и орехи

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар