Рак на дебелото черво може да имате, ако са налице тези симптоми – не ги пренебрегвайте, този рак е лечим
Здраве

Рак на дебелото черво може да имате, ако са налице тези симптоми – не ги пренебрегвайте, този рак е лечим

Има 5 необичайни признака за рак на дебелото черво, които хората игнорират с години, А този вид рак е на трето място по масовост и освен това е един от най-смъртоносните. Той е също трети като причина за смърт при болните от рак, ако жените и мъжете се броят поотделно. Но се изкачва на второ място, ако смъртните случаи от двата пола се сумират.

Стадии на развитие на рак на дебелото черво

Тази мрачна статистика се дължи на факта, че при рака на дебелото черво симптомите не са ярко изразени и често се подминават. Но когато човек най-накрая разбере за болестта си, ракът му вече е толкова напреднал, че много трудно се лекува.

Най-пренебрегваните симптоми на рак на дебелото черво са:

Крампи

Те са най-трудният за диагностициране симптом, че нещо става. Но са първият. За жалост крампите са симптом и за много други не чак толкова сериозни състояния като например прекомерно количество чревни газове.

Крампите не са повод за тревога, но ако има и хронична, продължителна и силна болка наред с още някой от посочените по-долу симптоми, трябва бързо да се отиде на лекар.

Отпадналост

И този симптом не е еднозначен за рака на дебелото черво. Умора има и при лошо хранене, недоспиване, физическо изтощение или обратното – липса на физическа активност, както и от употребата на някои лекарства.

Умората е признак и за по-сериозни състояния като анемия, чернодробна недостатъчност, диабет, сърдечни болести, ленива щитовидна жлеза и др. Но да си здрав и да си постоянно отпаднал дори когато се храниш и се наспиваш, може би е признак на рак на дебелото черво. Неговите клетки се нуждаят от много енергия, която „крадат“ от здравите клетки. Те причиняват и кървене, което изтощава тялото и го лишава от кислород.

Храните за превенция

Внезапно слабеене

Рязко и драстично се губи тегло при много видове рак, сред които и на дебелото черво. Обезпокоителна е загубата на 5% от теглото за период от 6 месеца. Например, ако човек тежи 80 кг и за 6 месеца отслабне с 4 кг, без да е променил навиците си за движение, хранене и сън, това отслабване се води „необяснимо“. Всъщност то се дължи не само на енергийната кражба, но и на разхода на енергия от имунната система, която се бори с рака.

Нередовна перисталтика

Ракът променя времето, вида и консистенцията на изпражненията. С времето някои полипи по стената на червото може да се превърнат в тумори и това води до диария или запек. Тревожно е и ако изпражненията станат много тъмни на цвят.

Нарушена перисталтика

Кръв в изпражненията

Трябва да се хвърля по един бърз поглед към резултата при всяко ходене в тоалетна. Кърваво или почти черно изпражнение е нещо плашещо и лекарят бързо трябва да узнае за него. Кръвта е сигнал за кървене в ануса, а черният цвят – че то е по-нагоре в храносмилателния тракт.

Източник: в-к Здраве

Лечението с глад е помогнало на много хора, болни дори от рак! Какво представлява и два варианта за хранене по дни!

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар