Коремът ви е подут? Може да имате повече газове в червата – ето как да ги избегнете
Здраве

Коремът ви е подут? Може да имате повече газове в червата – ето как да ги избегнете

Не се притеснявайте, че коремът ви е подут. Проблемът може да е в наличието на газове в червата, а не в натрупаните излишни килограми. Британската специалистка по хранене д-р Мерилин Гленвил е посветила цяла глава в най-новата си книга на този проблем. Тя е посочила 10 метода за влизане във форма, без коремни преси, представени от „Енциклопедия здраве“.

Подут корем – внимавайте със зеленчуците

Избирайте си зеленчуцитe

По презумпция всички плодове и зеленчуци са полезни. Добре е обаче човек да се замисли, когато прави своя избор. „Броколито, зелето и карфиолът водят до образуването на газове в червата. Същото действие имат и някои плодове – например сливите. Всеки сам трябва да проследи от какви плодове се подува коремът му и да ги ограничи до минимум“, твърди британската диетоложка. Личното й мнение обаче е, че човек не бива да се лишава от нито един плод и зеленчук.

Без лактоза

Даже най-малкото ограничаване на млечните продукти може да се отрази добре на стомашно-чревния тракт. „Някои хора не преработват добре млякото и лактозата остава неусвоена. Тази млечна захар се натрупва в червата и образува газове“, обяснява д-р Гленвил. По думите й след прием на млечни продукти коремът на 56% от хората започва да се подува и да ги боли.

Не яжте бял хляб и тестени изделия, ако коремът ви е подут

Не на тестото

Повечето видове бял хляб, както и кроасани, бисквити и макарони съдържат големи количества прости въглехидрати, които водят до подуването на червата и болки в корема. Ето защо британската диетоложка Мерилин Гленвил съветва хората, които имат този проблем, да избягват тестените изделия. Те освен всичко друго водят и до повишаване на теглото в дългосрочен план.

Ограничете някои от подправките

Някои подправки провокират отделянето на стомашни киселини повече от необходимото. Те се натрупват в червата и предизвикват болка и отделяне на газове. Човек с подобни проблеми трябва да избягва пикантната храна и да набляга на по-натуралните като вкус блюда. Добре е да се знае обаче, че лютият червен пипер, джинджифилът, ментата, кардамонът и кимионът са от подправките, които облекчават, а не влошават подуването на корема.

Колкото повече време държите храната в устата си, толкова повече помагате на смилането й

Дъвчете бавно

Старайте се да сдъвквате всяка хапка много добре. Едрите залци се разграждат много по-трудно, ето защо човек трябва да се храни възможно най-бавно. „Това е много полезен навик, тъй като освен да сведат образуването на газове до минимум, помага на дамите да съхранят добрата си фигура“, уточнява британската диетоложка. Според нея всеки залък трябва да бъде сдъвкан между 28 и 35 пъти, преди да се погълне.

коремът ви е подут

Въздух

Когато човек дъвче дъвка и прави балончета, може да погълне въздух, който да доведе до подуване на корема. Освен това в стомашно-чревния тракт започват да се отделят ензими в очакване на храната. Това увеличава чувството за глад. „Ако искате да дъвчете нещо, по-добре изберете морков или краставица“, съветва д-р Гленвил.

Подсладителите и захарта са вредни

Не на подсладителите и захарта

Много хора, които се притесняват за фигурата си, искайки да заменят захарта, прибягват до изкуствените подсладители. Проблемът е, че много от тях съдържат химични съединения, които водят до образуването на газове. Така че не са по-полезни от захарта, която дори увеличава лошите бактерии в стомашно-чревния тракт. Британската диетоложка предлага чаят и кафето да се овкусяват с малко мед.

Храненето е нашето здраве! Затова трябва да знаем как да реагираме на сигналите от корема

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар