Защо не отслабваме въпреки драстичните диети – ето грешките, които трябва да избегнем
За красотата Здраве

Защо не отслабваме въпреки драстичните диети – ето грешките, които трябва да избегнем

Не отслабваме въпреки многото диети, които правим, а дори в някои случаи пълнеем. Не ни е ясно защо трупаме мазнини в талията и как да я намалим. Ето причините. Но първо да видим как се появява този корем.

Не отслабваме

Двата пола складират мазнини на различен принцип. При мъжете складът е биреното коремче. Щом той се запълни, те започват да трупат мазнини около мускулите, панкреаса и черния дроб. Депата за мазнини на жените са задника и бедрата заради високото ниво на хормона естроген в организма им. Щом те се запълнят, се образуват и коремни тлъстини, но основна причина жените да пълнеят там е влизането в менопаузата. Тогава нивото на естрогена рязко спада, а тестостеронът, който също присъства в организма им, отвежда мазнините към корема, както е при мъжете.

Много пиете

Алкохолът е доста калоричен. Малка бира от 330 мл дава 135 калории, а чаша червено вино (150 мл) -125. Чаша пиня колада пък е енергийна бомба – 500 калории. Тези калории от спиртни напитки не се натрупват в тялото, а се изгарят веднага. И така организмът не посяга към мазнините в склада. Ще попитате защо тогава алкохолиците са предимно кльощави. Защото почти не ядат, а само пият, но от алкохола не получават нужните белтъчини, витамини и мазнини.

Не отслабваме от храни боклуци

Остарявате

С възрастта обмяната се забавя. Започва по-бавното разграждане на мазнини и те се натрупват, а при жените за това е виновна и менопаузата. Мъжете  стават по-мързеливи с възрастта. Не се натоварват физически като на младини и това започва да личи по корема.

Ядете храни боклуци

Кой не обича пържени картофки и бургери. Те обаче са храни боклуци като чипса и газираните напитки. Освен че съдържат много мазнини, които се трупат, те възпаляват организма и го тровят с неразградими вещества. Вместо тях яжте храни, богати на антиоксиданти. Те чистят организма от токсини и забързват обмяната.

Храни с полезни мазнини

Полезните мазнини трябва да са повече

Тялото се нуждае от мазнини, но е много важно какъв вид са те. То не усвоява всеки вид по един и същи начин. Прекомерната употреба на мазнини от месо и млечни продукти води до появата на тлъстини около корема. Затова е добре да се приемат мазнини от ядки, слънчогледови семки и рибено масло и зехтин. В тези храни има омега-3 мастни киселини, които са много полезни за тялото. Този вид мазнини не се трупа, напротив – те намаляват количеството на вредните мазнини.

Не се натоварвате

Много хора ограничават храненето. Някои изкарват деня само на 100 г картофи. Но каквито и диети да приложите, нищо няма да се отрази така добре на тялото ви, както движението. Затова увеличете времето за разходки и тичане, защото явно поемате повече калории с храната, отколкото изгаряте. Вземете си у дома фитнес уреди и отделяйте поне половин час на ден за натоварване на всички мускули.

Живеете под стрес

Когато стресът е в големи дози, е невъзможно да се отслабне. Напълняването в случая се дължи на хормона кортизол, отделян от надбъбречните жлези. Той смалява мускулите и трупа мазнините. Затова ви е нужно спокойствие.

Не отслабваме въпреки диетите

Не си доспивате

Недоспиването също е причина за големия корем. Проучване в САЩ на 70 000 жени, продължило 16 г., показа, че тези, които спят 5 часа или по-малко, по-лесно пълнеят. Затова спете по 7-8 часа на нощ.

Болни сте

Рязкото напълняване може да е заради болест, например диабет или проблем с щитовидната жлеза, нарушен метаболизъм или приемането на лекарства кортизони.

Нямате мотивация

В крайна сметка всичко опира до вас. Нужна е мотивация, за да може да свалите големия корем. Тя обхваща и храненето, и спорта. Тялото е като автомобил, чието гориво е храната. Сипвайте качествено гориво и давайте газ.

Хранителен план – диета – подробно меню за цяла седмица! Това е диетата мечта – хапвате и слабеете!

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар