Ходенето пеша – против хипертония, излишно тегло, диабет и още – вижте как се прави…
За красотата Здраве

Ходенето пеша – против хипертония, излишно тегло, диабет и още – вижте как се прави…

Напълно естествено лечебно средство без нежелани ефекти – това е ходенето пеша! Нито една химическа молекула не постига неговите отлични резултати върху здравето, включително и като превенция на много заболявания. А не струва нито стотинка! Трябват ни само удобни обувки.

Ходенето

Ходенето е здраве – този извод, подкрепен от многобройни медицински доказателства, се налага все по-упорито през последните десетилетия. Темата се разглежда от лекари, философи и социолози. Всички те са единодушни, че краченето из града или сред природата е удивителен начин да поддържаме тялото и духа в оптимална форма.

Основният враг, с който ефикасно се бори движението пеша, е заседналият начин на живот, виновен за хиляди болести и неразположения. През 2016г. Световната здравна организация изнесе данни, според които 3,2 милиона души по света умират всяка година поради липса на физическа активност. Това подрежда обездвижването на четвърто място като причина за смъртност след хипертонията, тю­тюнопушенето и диабета.

Придвижването пеша намалява с 39% риска от рак на гърдата, с 35% от диабет тип 2, с30% от мозъчносъдов инцидент и с 29% от рак на дебелото черво. В същото време ходенето заздравява мускулите и костите, укрепва равновесието, поддържа функциите на мозъка.

Ходенето пеша

Против диабет от тип 2

Връзката между физическата активност и ле­чението на диабета вече е доказана. Дори само 10-минутно ходене вече има ползотворен ефект върху гликемията. Новозеландски учени на­правили експеримент с две групи от 45 човека, страдащи от диабет от тип 2, като ги накарали да ходят пеша по 30 минути всеки ден, първата група – в удобен за участниците момент, втората – три пъти дневно по 10 минути след всяко хранене. При вторите резултатите били много по-добри – гликемията спаднала с 12% и дори с 22% след вечерното хранене.

Редовното ходене „обучава” клетките да бъдат по-чувствителни към инсулина и да „попиват” излишъка от глюкоза в кръвта. Този механизъм предпазва от диабет от тип 2, но също въздейства върху много рискови фактори за развитието на метаболитен синдром като свръхтеглото, хипергликемията и хиперхолестеролемията.

Против хипертония – превенция и лечение

70% от хората с хипертония са на възраст над 60

години, склонни към заседнал начин на живот и напълняване. За тях ходенето пеша е отличен заместител на изморителните тренировки в спортната зала. Доказано е, че умерената физическа активност, например 30-минутно ходене пеша на ден, намалява артериалното налягане с Юединицииот 160/100 може дападне до 150/90. Но освен това ходенето има превантивен харак­тер. Френски лекари проследили в продължение на 5 години 6000 души, една четвърт от които имали по един родител с хипертония. Според експеримента 2 часа бързо ходене седмично на­малява риска от развитие на заболяването с 34%, а по-интензивната физическа активност – с 42%.

Ходенето против затлъстяване

Против затлъстяване

От самото ходене не се отслабва особено, но когато то е придружено с балансирано хранене, може да доведе до загуба на тегло и главно до поддържането му в оптимална форма. За тази цел е нужно минимум 30-минутно всекидневно ходене със стегната крачка. Ако сте твърдо решени да отслабнете, преминете над 60-70 минути дневно.

В зависимост от интензивността на крачките за един час се изразходват между 200 и 300 калории, като изгарянето продължава и в покой, тъй като мускулите имат нужда от енергия. Когато са активни, те усвояват и глюкозата, намираща се в кръвта, вместо тя да се натрупва под формата на мастна тъкан. Когато глюкозата е изчерпана, организмът си я набавя от резервите, което води до отслабване.

За силни мускули

Най-добре на мускулите се отразяват планинските преходи. Не е нужно да се изкачват високи върхове, достатъчно е движението да става по хълмисти терени. При излетите в планината работят всички мускули – на краката, коремните, на гърба и на ръцете, ако използвате щеки.

За здраво сърце

При редовна физическа активност сърдечният мускул се контрактира по-бързо, за да увеличи притока на кръв, снабдяващ мускулите с кислород. Артериите се разширяват и стените им стават по-гъвкави. Честите тренировки подготвят сърцето да се приспособява по-добре към всяка ситуация на физическо усилие и да си пести силите в покой.

За добър сън

Ходенето пеша става най-вече на дневна светлина, което се отразява благоприятно на биологичните ритми. Колкото по-активни сме през деня, толкова по-качествен е нощният сън, като се започне от по-лесното заспиване и се свърши със събуждането в бодра форма.

Против остеопороза

Всички спортове, при които ходилата имат контакт със земята (пода), са полезни за костите. Ходенето също допринася за минерализацията им и за повишаване на костната плътност. Освен това укрепва мускулите, които поддържат ставите – това е превантивна мярка срещу падане и евентуално счупване на кост.

Ходенето за равновесие

За равновесие

Редовното движение променя центъра на тежестта, а мозъкът и мускулите се приспособяват към тази ситуация, като се стремят да съхранят и подобрят равновесието и координацията.

Против мозъчносъдови инциденти

Ходенето пеша поне 8 часа седмично намалява значително риска от мозъчносъдов инцидент при мъжете на възраст над 60 години – това е изводът от германско проучване, обхващащо 3400 мъже, следени в продължение на 11 години. Ефектът е комбинация от продължителността и скоростта на ходенето. Освен това всяка физическа активност благоприятства снабдяването на мозъка с кислород, което общо подобрява състоянието му.

Ходенето пеша е здраве

Храни против мускулни спазми

Вода и пак вода!

Тя предпазва от обезводняване, но също от спазми и мускулна треска. Оптималната й температура е 25 градуса. Пийте по половин литър на час негазирана вода на малки глътки, на всеки 10 минути.

Ядки

Бадеми, орехи, лешници и всякакви други ядки доставят на организма калий и магнезий – два минерала, които са нужни на мускулите. Техният недостиг води до появата на крампи.

Млечни продукти

Калцият в млякото играе важна роля във функциите на мускулите и помага за по-бързото им възстановяване след усилие.

Имате само 5 минути за почивка? Ето 20 начина да ги използвате за постигане на максимален релакс!

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар