Елдата – какво представлява и защо е толкова полезна
Здраве

Елдата – какво представлява и защо е толкова полезна

Елдата я наричат „черна пшеница“. Тя е псевдо зърнена култура с много ценни хранителни свойства. Вижте защо трябва да я включваме в менюто си редовно и какви са незаменимите й качества.

черна пшеница или елда

Богата на протеини

Въпреки че не е житно растение, елда може да бъде сравнявана по съдържанието си с ръжта или житото, като в нея протеините са повече – до 15%. А най-важното е, че съдържа всички възможни аминокиселини (съставки на протеините), което е изключителна рядкост. Това прави елдата отлична храна за вегетарианците, тъй като тяхното меню обикновено е бедно на протеини.

Не съдържа глутен

За страдащите от непоносимост към глутена и за хората с автоимунни заболявания елдата е подходяща храна. Наред с това тя има много приятен, специфичен вкус на лешници и се съчетава отлично с други продукти. Все пак към нея някои хора проявяват алергична реакция, но много по-рядко, отколкото към глутена.

Елда – вкусна и полезна

Засища отлично

Елдата доставя комплексни глюциди, както и водоразтворими фибри като пектина, които имат силен засищащ ефект. Консумацията на запарка от печени зърна на елда преди хранене намалява апетита с 15-20% – важен детайл за желаещите да отслабнат.

Антиоксидант

В запарката от печени зърна на елда има повече антиоксиданти, отколкото в зеления чай. Елдата е богата на флавоноиди, които имат противовъзпалителен ефект, укрепват сърдечносъдовата система и дори предпазват от някои видове рак.

Нисък гликемичен индекс

Гликемичният индекс на елдата е между 30 и 35, тоест по-нисък от този на житото и на другите зърнени култури. Това я прави важен хранителен продукт за превенцията на диабета.

За здраво сърце

Богата на витамини и минерали

Тази полезна храна е източник на мед, фосфор, цинк, калций и витамини от група В.  Освен това е пребиотик, тоест стимулира полезните чревни бактерии и така благоприятства храносмилането. Но като всяка храна, богата на фибри, тя може да бъде трудно смилаема за по-чувствителния стомах.

Как да пазарувате продукти без глутен? Ценни съвети подробно за хранителните стоки и напитките!

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар