Глутенова болест – целиакия – причини и симптоми
Здраве

Глутенова болест – целиакия – причини и симптоми

Причина, която поражда притесненията за глутенова болест: „Всеки път, като хапна хляб или спагети, коремът ми се подува и имам спазми.“

глутенова болест

Какво може да се крие зад тези симптоми: напоследък стана едва ли не модерно да се избягва глутенът, но дали трябва да виним него за всеки случай на дискомфорт в стомашно-чревния тракт? Само 1% от хората страдат от целиакия – автоимунно заболяване, при което растителният белтък глутен не се усвоява от организма. Без правилно лечение, това нарушение може да доведе до значителна загуба на тегло, дефицит на някои витамини и хронична болка. Това състояние уврежда лигавицата на тънкото черво и може да предизвика анемия.

Въпреки споменатия само 1% засегнати от целиакия, глутенът трябва да се избягва от много хора, които имат автоимунни заболявания. Последните научни изследвания доказват, че голям процент от тях се предизвикват от ваксините. Доказателствата сочат, че бумът на автоимунни заболявания е пряко следствие от увеличаването на ваксинирането особено при бебета и малки деца. А задължителното ваксиниране в България е геноцид, както вече не веднъж съм писала по темата.

И така: как да си изясните дали при вас това отказване от тестени продукти е необходимо? Точна диагноза може да се постави с кръвни или ендоскопски изследвания, както и в кабинет на хомеопат.

В домашни условия можете да проследите самостоятелно наистина ли глутенът е причинител на дискомфорта, като следвате елиминираща диета. Изключвате глутенът най-малко за месец, а най-добре за два месеца. След това като хапнете тестени изделия, ако се появи дискомфорт в стомаха, спрете окончателно да се храните с глутенови храни. Имайте предвид, че може да нямате глутенова непоносимост, а само глутенова нетолерантност.

безглутенови храни

Някои безглутенови диети лишават организма от необходимата целулоза, много витамини и минерали, нужни на организма за доброто му здраве. Така че трябва да следвате много добре балансирана диета. Прочетете статията за това колко е полезна елдата.

Прочетете за безглутеновото хранене ТУК:

Пълноценно и здравословно хранене без глутен – най-важните съвети!

Прочетете и за останалите заболявания, като последвате линковете по-долу:

Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар