Пащърнак ще ви отърве от болки в бъбреците и камъни в жлъчката – ето как да го използвате
Здраве

Пащърнак ще ви отърве от болки в бъбреците и камъни в жлъчката – ето как да го използвате

В Средна Азия наричат пащърнак „корен на дълголетието“. Смятало се, че удължава човешкия живот. Пащърнакът (Pastinaca sativa) е от едно семейство с морковите и целината, поради което го наричат още и „бял морков“. Култивиран е още в древността в Близкия изток и се е разпространил по Средиземноморието, в Европа и дори в Сибир. Това е било възможно заради студоустойчивостта му.

пащърнак

Израства при температура до 5-6 градуса, развива се добре при 16-18 градуса и узрява, за да превърне скорбялата в захари близо до точката на замръзването. Това е едно от качествата на пащърнака, за да се смята, че който го хапне суров, ще има пророчески сънища, бистър ум и добро сърце, както и голямо спокойствие. Затова хората са го отглеждали, за да получат здраве и дълъг живот.

Острият му своеобразен вкус и аромат напомнят едновременно целината и магданоза.

Ценни съставки

Коренът на растението съдържа ценни органични съединения, сухи вещества, пектин, етерични масла (до 1,35%), витамини С, B1, В2 и В6, А и Е, каротин, калций, фосфор и желязо. Съдържа още аскорбинова киселина, с което конкурира морковите и целината. По съдържание на лесноусвоими захари – фруктоза и глюкоза, 3 пъти превъзхожда моркова.

В чужбина отглеждат пащърнака и за храна на добитъка и особено за увеличаване на надоя на мляко. В домашната кулинария се използва обилно като подправка на супи и сосове, за гарнитура на месни и рибни ястия, при консервиране на зеленчуци и др. Поради малко парливия му вкус се съчетава добре с картофи, зеле или моркови. През зимата се съхранява при температура до 3 градуса.

сок от пащърнак

Използване в народната медицина

За възвръщане на силите след операция, като диуретик и болкоуспокояващо средство при бъбречни и стомашни болести. При бъбречни колики се препоръчва да се приема сок от пащърнак, разреден наполовина с вода. Сокът се приготвя, както сок от моркови. Може да се комбинира с корен от куркума или ябълки за подобряване на вкуса. Този сок се препоръчва и за борба с вирусни инфекции, грип, настинки и др.п.

Отвара

Много лечебна е отварата от 2 с.л. настърган пащърнак, залят с 1 чаша вряла вода. Вари се 30 минути, после се охлажда и прецежда. Приема се по 1 с.л. 4 пъти дневно. Тази средноазиатска рецепта се препоръчва при сърдечни болки, стомашни и бъбречни колики, а при нервен стрес може да се пие до 1/2 чаша от отварата.

ВНИМАНИЕ!

Не трябва да се употребява при оксалатни камъни в бъбреците заради аскорбиновата киселина в корена.

Тази отвара от пащърнак облекчава упорита простудна кашлица, действа и при женски болести, а също и при депресия и халюцинации.

пащърнак

Рецепта за разтваряне на жлъчните камъни

Запазете водата от варенето на пащърнака и от нея пийте сутрин и вечер по 1 ч.ч. в срок 6 седмици.

Източник: в-к Здраве

Това са много ефикасни билки и билкови отвари за болни бъбреци

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар