Емоционални травми – време ли е да се доверим на специалист и при какви обстоятелства
Здраве

Емоционални травми – време ли е да се доверим на специалист и при какви обстоятелства

Повечето от нас са склонни сами да се борят със случилите им се емоционални травми. Но подкрепата на психолог може да е точно това, което ще ви помогне да преодолеете проблемите си. Ето 8 ситуации, които подсказват, че е време да се откажете от идеята да се справяте сами с всичко и да се доверите на специалист.

Емоционални травми
  1. Отношенията ви с околните са обтегнати

Ако имате проблематични отношения с близките и познатите ви, не можете да установите дълготрайна романтична връзка или нямате дългогодишни приятелства, психолог може да ви помогне да откриете на какво точно се дължи това и как можете да го преодолеете.

Проблематичните отношения с околните почти винаги се случват заради нашите скрити страхове и стратегиите, които сме си изработили, за да се предпазим от нещата, които ни ужасяват и от риска пак да бъдем наранени. Ако някои ваши отношения предизвикват у вас усещане за нещастие, често имате спорове с конкретен човек или пък не можете да се доверявате и общувате пълно и открито с никого – терапия би могла да ви подсигури с инструменти, с които да подобрите връзките си с околните или да ви подскаже кога е моментът да напуснете пагубни за вас отношения.

  1. He можете да преодолеете нещо от миналото

Възстановяването след преживяването на голяма загуба или емоционална травма може да отнеме до две години. Ако ви се струва, че е минало достатъчно време от случилото се, но вие не успявате да се откъснете от него и да продължите напред, добре е да потърсите професионална помощ и насоки.

Признаците, че може би преживявате посттравматичен стрес, включват: сънуването на кошмари; внезапна поява (като гръм от ясно небе) на спомени за случилото се, когато сте будни; загуба на апетит; отдръпване от социалния живот; неконтролиран гняв; прекомерна раздразнителност; всекидневен плач; преживяване отново и отново на случилото се; усещане за дистанция от околните и неспособност да бъдете себе си – всички тези неща са индикатори, че се борите с много сериозно емоционално преживяване.

Емоционални травми след насилие
  1. Животът изглежда много плашещ

Всеки има лоши дни и моменти, в които е склонен да си мисли най-лошото, но ако за вас това е ежедневие, можете да стигнете до депресия или тревожност. Да имате плашещи ви мисли, може да ви накара да избягвате определени ситуации, да отбягвате хора или да не желаете да извършвате действия или да преследвате цели, което допълнително утежнява депресивните настроения и тревожността.

Ако мислите ви стават все по-песимистични или драматични, може да се почувствате много по-добре след подкрепата на психолог. Той ще ви помогне да идентифицирате и промените вредните си мисли, както и да ви покаже как да живеете без да се боите от всичко.

Не оставайте сами след емоционални травми
  1. Имате фикс идеи или натрапчиви импулси, които ви управляват

Имате ли постоянни мисли, които ви водят към натрапчиво поведение? Проверявате ли непрекъснато нещата? Изпитвате ли потребност да извършвате всичко в точно определен порядък или пък имате строги правила за храненето и упражненията?

Натрапчивото поведение може да има краткосрочен положителен ефект, защото води до временно намаляване на тревожността. Но в дългосрочен план то води до ангажирането с определена активност постоянно.

Нелекуваните мании и натрапчиви поведения може да повлияят пагубно и на други сфери на живота ви. Те може да са знак, че страдате от сериозни, подлежащи на диагностициране състояния, като тревожност или хранително разстройство. За тези случаи е добре да се потърси специализирана помощ, колкото се може по-рано.

  1. Тъжни сте през повечето време

Всеки се сблъсква с тъгата – тя е съвсем естествена реакция, когато ни се случи нещо болезнено. Но когато тъгата превземе ежедневието ви, може да става въпрос за депресия.

Ако почти непрекъснато сте тъжни и сте загубили интерес за обичайните ви дейности или хората около вас за повече от две седмици, добре е да потърсите психологическа помощ. Нелекуваните депресии могат да доведат до по-продължителни периоди на депресия, самоубийствени мисли и риск от повтаряне на депресивните преживявания в бъдеще.

Емоционални травми и решенията
  1. Непрестанно сте на ръба

Нормално е понякога да нямате настроение или да сте пo-раздразнителни. Но ако не можете да контролирате гнева си, психолог ще ви помогне да откриете първопричината за стреса и яда си. Той ще ви научи как да приемате по-спокойно предизвикателствата на живота. Ако се чувствате смазани, обидени или ядосани, това са признаци, че потребностите ви надхвърлят ресурсите ви. Или че способностите ви да се справите с проблемите от ежедневието ви са отслабнали.

Ако някакви емоции водят до това да се отнасяте зле към себе си или към околните, това е знак, че не се справяте добре. Ако имате нездравословен навик да пиете или да използвате други вещества, за да преодолеете по-лесно проблемите си, самонаранявате се, нападателни сте към околните, ограничавате приема си на храна или имате склонност към преяждане – непременно потърсете помощ.

Психолог може да ви подкрепи в идентифицирането на ефектите от пагубното ви поведение и да ви научи на полезни стратегии за релаксация и „прочистване“ на съзнанието.

  1. Имате необясними физически симптоми

Ако личният ви лекар не открива никаква причина за състоянието ви, възможно е коренът му да е в емоционалното ви състояние. Особено ако сте били подложени на силен стрес, притеснения или безпокойство. Може да останете много учудени от това колко свързани са нашите емоции с физическото ни състояние. Замислете се само колко често напрежението предизвиква главоболие, умора, ускорен сърдечен ритъм, виене на свят, изтръпване на ръцете и краката, невъзможност за поемане на въздух, диария, констипация, гадене и проблеми със съня. Психолог може да ви помогне да проумеете симптомите си и да работите върху про­блема, който ги провокира.

Решение за емоционални травми
  1. Искате да избягате от всичко

Всички сме чували за хора, които напускат работата и партньора си без предупреждение, само защото не могат да издържат повече и секунда това положение. Да избягаш обаче е кратковременно решение на проблемите, което някои от нас използват, когато преживяват много силни емоции.

Макар и да е нормално да искаме да избягваме трудните ситуации, реалното правене на това може да предизвика разстройство на настроенията ни. Защото когато няколко източника на стрес бъдат избегнати, без да са решени конкретните проблеми, във времето напрежението може да ескалира още повече и да доведе до депресивни настроения и други проблеми.

Ако желанието да избягате от всичко е силно и постоянно или ви тласка към самоубийствени помисли – време е да се доверите на психолог.

Източник: сп. Здравен журнал

Цветята лекуват – ето каква е ползата, кои са най-лековитите от тях и рецепти за лечение

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар