Лошият късмет може ли да се премахне? Ето какво съветват психолозите…
Здраве

Лошият късмет може ли да се премахне? Ето какво съветват психолозите…

Какво всъщност е лошият късмет и дали не трябва ние да определяме доколко ни върви в живота? Психолозите казват, че всичко е във вътрешното усещане на човека и неговата готовност да се възползва от възможностите, които съдбата предлага. Оказва се, че собствената ни настройка се превръща в спънка за доброто развитие на нещата.

Лошият късмет

Ето какви са основните причини да не ни върви и умелите начини да се справим с това.

Приемате фразата „Все не ми върви!“ като кредо

Това е нещо като „ефекта на черната котка“ – когато разумът търси някакви закономерности и свързва лошия късмет с явления, които нямат нищо общо с това: например черна котка ни пресича пътя и ние започваме да очакваме неприятности. Ако всичко си върви добре, този инцидент лесно се забравя. Но ако случайно се сблъскаме с негативни ситуации, веднага решаваме, че черната котка е била лош знак.

Как да се справите?

Не прехвърляйте отговорността за проблемите в живота на лошия късмет, свръхестествени сили или други външни обстоятелства. Всичко се корени във вашите собствени постъпки – и само в тях. А вие винаги можете да повлияете на собствения си живот.

Самосаботирате се

Това се случва, когато в действителност не искаме да получим опре­делен резултат и затова проваляме собствените си усилия за постигането му. Пример ли търсите? Ето един: може да сте имали случай, когато е трябвало да свършите нещо (да се явите например на кандидатстудентски изпит по предмет, който ненавиждате), само защото така са искали вашите родители. В такива случаи човек все някак успява да се успи или пък да забрави по време на изпита ключова информация, да си забрави документа за изпита и т.н. Подсъзнанието просто търси начин за самосаботаж.

Как да се справите?

Отговорете си честно на въпроса: „Какво толкова лошо може да стане, ако все пак направя това и постигна очаквания резултат?“ Може би така ще бъдете много по-спокойни и всичко ще се получи доста по-добре.

Лошият късмет сам ли идва или ние го предизвикваме

Правите неправилни сравнения

„На мен не ми върви, докато на съседа…“ Хората са склонни да показват положителните страни от живота и да крият неприятностите. Може би затова знаем за останалите много хубави и малко лоши неща, а за себе си – няма как – знаем и лошото, и хубавото. Балансът очевидно не е в наша полза: съседът винаги ще ни се струва по-голям късметлия. Освен това, тук сработва и нещо като вътрешен филтър, благодарение на който съзнанието ни отчита негативните неща в най-пълна степен, а позитивното и постиженията сякаш по-скоро се намаляват и недооценяват по достойнство.

Как да се справите?

Сравнявайте се не с другите, а със самите себе си: какви сте били доскоро и какви сте станали сега.

Грешно преценявате вероятностите

„Купил съм вече сигурно 100 лота­рийни билета и все още нищо не съм спечелил!“ Да, това е нормално. Спо­ред специалистите този тип игри са статистически неизгодни. Колкото и да е странно, повечето хора са склонни да недооценяват вероятностите. Ето един пример: какъв е шансът в един и същи клас в училище поне на две деца да им съвпадат рождените дни? Вероятно си мислите, че е почти никакъв, но не е така. Оказва се, че шансът за такова съвпадение е 50%.

Как да се справите?

Ако при вас се е получила поредица от неприятни събития, не позволявайте това да ви потопи в отчаяние и да си припишете траен лош късмет. Изчислете какви са вероятностите за успех при различ­ните подходи, които прилагате. Ако не можете сами, помолете познат математик. Колкото и интуицията да ни е полезна в някои случаи, уви, съвсем не помага при сложни сметки, а те са си нужни за някои решения в живота.

Лошият късмет е суеверие

Позволявате cи двоен стандарт

Когато се случва нещо хубаво, се чувстваме уверени: така и трябва да бъде. Но ако стане нещо лошо, неприятно, тогава бързо си слагаме етикет: „Не ми върви“.

Как да се справите?

Вземете лист хартия и опишете кратко на него всички събития за деня, за седмицата, за месеца. Като погледнете този списък отстрани, ще се убедите, че вашият късмет си е съвсем нормален – нито твърде лош, нито съмнително добър.

Смятате за късметлийски само събитията, които се случват независимо от вас

Пример за това е намирането на пари – така, както си ходите, попадате на няколко банкноти на улицата (няма никой наблизо, няма и портфейл, за да разберете чии са и да ги върнете). И си казвате: късмет! И определяте като късмет именно само такива неща, несвързани пряко с вас. А има хора, които са склонни дори да оценяват чуждите закономерни постижения (например повишение в работата) като случаен късмет.

Как да се справите?

Важно е да разберете следното: хубавите събития обикновено са предшествани от някаква подготовка. Високоплатената работа обикновено се полага на експертите в областта, повишението – на онези, които са показали, че умеят да ръководят, да работят с пълно отдаване и да намират общ език с шефовете си.

Лошият късмет може да бъде спрян

Собственото ви съзнание се старае да влияе на поведението ви така, че да потвърждава вашите убеждения (независимо дали са правилни)

Ако смятате, че всички около вас са ваши врагове, вие предварително се настройвате отрицателно и проявявате агресия. Ако сте сигурни, че имате сериозни заболявания и те са нелечими, никак не е чудно, че непрекъснато боледувате. Но този механизъм може да работи и във ваша полза: ако си мислите, че само с труд се постига успех, тогава ще получите сериозна мотивация, за да полагате повече усилия и да постигнете целите си.

Как да се справите?

Ситуацията с лошия късмет е аналогична. Вярваме, че не ни върви – и си организираме сериозен самосаботаж. Но ако сме убедени, че късметът винаги е с нас, търсим всякакви възможности да подобряваме нещата.

Искате ли да знаете дали ще имате късмет на определена дата?

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар