Не убивайте витамините и минералите в храната – спазвайте тези основни правила
Готварство Здраве

Не убивайте витамините и минералите в храната – спазвайте тези основни правила

Не убивайте витамините и минералите, като неправилно приготвяте храната. Всяка храна трябва да бъде приготвена по определени правила, за да може организмът максимално да се възползва от полезните й свойства.

Броколи

Яжте броколито сурово

То се слави като един от най-полезните продукти на планетата – богато на витамин С, хлорофил, антиок- сиданти, фибри, вещества, унищожаващи раковите клетки, и още много други важни за здравето елементи. Още през 2009 г. китайски учени са установили, че за да съхраним цялата гама от полезни вещества, трябва да го консумираме сурово или приготвено на пара. Дори само 2 минути, прекарани в зеленчуков бульон, убиват голяма част от ценните му свойства.

Смилайте лененото семе непосредствено преди консумация

В малките зрънца ленено семе се крие истинско съкровище – фибри, омега-3, лигнани (силен антиоксидант, който предотвратява развитието на раковите клетки). Тъй като полезните вещества се съдържат във вътрешността им, е необходимо да се смелят преди консумация. Не купувайте смляно ленено семе! В смлян вид лененото семе бързо се разваля, препоръчва се за максимална полза да се мели непосредствено преди консумация – най-добре в кафемелачка.

Моркови – следтоплинна обработка, в комбинация с мазнина

Морковите са богати на каротен – вещество, което повишава имунитета, въздейства положително на зрението и защитава от сърдечносъдови заболявания. Смята се, че всички зеленчуци са по-полезни в суров вид, за да не се „изпаряват“ витамините и микроелементите. Но в случая с морковите ситуацията е различна – каротенът от варените зеленчуци се усвоява по-бързо и по-добре. Още един здравословен вариант е да ги задушите леко в растителна мазнина.

Нарежете чесъна предварително

Чесънът е известен с антибактериалните си свойства и се използва широко като едно от най-ефикасните природни средства срещу грип. Причината е в съдържанието на веществото алицин. За да се засили действието му, е необходимо да се наруши целостта на чесъна – като се разреже или смачка. Затова 10 мин преди консумацията на чесън нарежете скилидките – така ще активирате антимикробните им свойства.

Не убивайте витамините и минералите

Кисело мляко + зеленчуци = здрав стомах

Всички зеленчуци (и най- вече зеленолистните) са богати на фибри. Но за да изпълнят фибрите полезните си функции, е необходимо да попаднат в подходяща среда. Затова полезните бактерии от киселото мляко са най-добрата им компания. Ако не сте свикнали на тази комбинация обаче, трябва да я въведете в менюто си постепенно – в противен случай е възможно да настъпи подуване на стомаха, разстройство и други неприятни усещания. Опитайте да си правите домашно кисело мляко – съдържащите се в него аминокиселини са особено полезни, тъй като помагат за усвояването на протеините и калция.

Цитруси + зелен чай = силно сърце

Ефективността на катехините, съдържащи се в зеления чай, се увеличава от витамин С. Ценността на катехините е в това, че понижават вероятността от сърдечносъдови и ракови заболявания. А когато добавите към зеления чай сок от лимон или портокал, нивото на катехините се повишава пет пъти. Ако пък консумирате чая с аскорбинова киселина, катехините ще действат 15 пъти по-ефикасно.

Броколи + пържено месо = намален риск от рак на стомаха

Диетолозите отдавна предупреждават, че пърженото месо е канцерогенно. Рискът от развитие на онкологични заболявания на стомаха и червата нараства няколко пъти, ако всеки ден се консумира пържено месо. Понякога обаче е невъзможно да се откажем от това удоволствие. Затова комбинирайте пърженото месо с броколи, което извежда канцерогенните вещества от организма. Заедно с това, съдържащото се в броколито вещество сулфорафан убива бактериите, които провокират язви на стомаха, и възпрепяства развитието на рак на стомаха.

Зехтин + домати = чисти кръвоносни съдове

Всеизвестно е, че доматите са богати на ликопен, благодарение на което предотвратяват развитието на сърдечносъдови заболявания, атеросклероза, рак. Но за да си набавите достатъчно количество ликопен, е необходимо да консумирате 2 кг домати дневно, което е нереално дори през лятото. Изходът е да консумирате доматите в комбинация със зехтин, който помага за по-доброто усвояване на ликопена.

Този факт обяснява защо жителите на Средиземноморието изключително рядко страдат от сърдечносъдови заболявания – част от всекидневното им меню е салатата от домати и сирене, обилно полята със зехтин.

Не убивайте витамините и минералите с дълго готвене

Растително масло + яйца = подмладяване

Ако комбинирате обичайния омлет, приготвен в растително масло, с домати и зеленолистни, ще получите добро количество витамин Е. Този витамин е известен като най-добрия съюзник на красотата и младежкия външен вид. Важна подробност е, че не бива да запържвате доматите и зеленилките предварително, а яйцата трябва да се готвят не повече от 2 мин – в противен случай няма да остане нищо от толкова ценния витамин Е.

Зеле + черен дроб = превенция срещу анемия

За да се усвои напълно желязото, съдържащо се в черния дроб, комбинирайте го с продукти с високо съдържание на витамин С – зеле или картофи. Ако хапнете около 200 г черен дроб (най-добре телешки) в комбинация със зелева салата, ще си осигурите дневната норма от желязо, а най-хубавото е, че тялото ще усвои всичките 15 мг.

ябълки и шоколад

Черен шоколад + ябълки = защита от алергии

Това съчетание е не само полезно, но и много вкусно. Кверцетинът, който се съдържа в ябълките, понижава риска от алергии, възпрепятства развитието на рак на белите дробове, стомаха и простатата. В черния шоколад пък се съдържат катехини, които предотвратяват атеросклерозата и сърдечносъдовите заболявания. А когато ги консумираме заедно, подсилват положителните си свойства 3-4 пъти.

Правилно комбиниране на храните – вижте кои храни най-добре се допълват и стават още по-полезни

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар