Това са ПЕТ особено полезни лечебни растения – използвайте ги!
Готварство Здраве

Това са ПЕТ особено полезни лечебни растения – използвайте ги!

Според най-новите изследвания има ПЕТ особено полезни билки и подправки, които ще направят всяко ястие много по-здравословно.

Особено полезния градински чай

ГРАДИНСКИ ЧАЙ

Растенията, богати на витамин К, въздействат на нормализацията на процеса на съсирване на кръвта и поддържат костите здрави и силни. Изследванията показват, че тази билка въздейства благоприятно на хора, страдащи от Алцхаймер, и спомага за подобряване на паметта. Може да използвате градинския чай като вариация на магданоза.

РИГАН

Риган

Мнозина вероятно ще се изненадат, но риганът е богат на омега-3 ненаситени мастни киселини. Те са особено полезни и благодарение на тях се регулира съсирването на кръвта, намалява риска от нередовен сърдечен ритъм и защитава от сърдечносъдови заболявания. Освен популярния италиански риган има и мексикански сорт, който реално е друго растение – със сходен, но по-силен аромат и по-високо съдържание на антиоксиданти.

розмарин

РОЗМАРИН

Тази подправка е отличен природен източник на желязо и калций, но освен това съдържа и вещество, което може да помогне в лечението на диабет 2 тип. Установено е също, че розмаринът понижава вредата от канцерогените, ако се добави преди топлинна обработка на месото. Известно е, че в процеса на готвене при висока температура в месото се образуват канцерогенни вещества, повишаващи риска от развитие на рак. Това са особено полезни негови свойства. При добавяне на розмарин към месото и каймата непосредствено преди готвене концентрацията на вредни вещества се понижава.

лют пипер

ЛЮТ ПИПЕР

В целия свят лютият пипер се смята за терапевтична подправка, която има обезболяващо действие и подобрява храносмилането. Някои учени предполагат, че този вид пипер има скрит лечебен потенциал. Според последни изследвания, публикувани в Journal of Clinical Investigation, капсаицинът, съдържащ се в него, понижава риска от развитие на рак и удължава живота. В други изследвания, публикувани в The International Journal of Obesity, се посочва, че капсаицинът помага да се увеличи чувството за насищане и да се намали консумацията на мазнини. Вече има и много публикации за доказателства, че предпазва от рак.

джинджифил

ДЖИНДЖИФИЛ

Той е известен като едно от най-ефикасните средства срещу проблеми със стомаха. Освен това, джинджифилът има куп други полезни свойства. Изследователи от Университета в Мичиган са открили, че екстрактът от корен от джинджифил може да потисне растежа на ракови клетки в яйчниците. Пикантният аромат, който придава на ястията, го прави чудесна алтернатива на черния пипер и индийското орехче.

Кандидоза – ето как се лекува с билки, пълноценно хранене и подсилване на имунната система

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар