Оцетът от ябълки лекува стави, бори глисти и премахва обриви – две рецепти за направа в домашни условия
Готварство Здраве

Оцетът от ябълки лекува стави, бори глисти и премахва обриви – две рецепти за направа в домашни условия

Оцетът дължи своето появяване на устойчивите „питейни“ традиции, съществуващи у всички народи без изключение. Отдавна е било забелязано, че ако бутилка с вино се държи достатъчно дълго на открито, виното вкисва и се превръща в оцет.

Оцетът от ябълки

Работата е в това, че оцетнокиселите бактерии живеят във въздуха и винаги се откриват във ферментиралите хранителни продукти. Под действие на бактериите спиртът влиза в реакция с кислорода, образувайки вода и оцетна киселина. Когато действието на бактериите се прекрати, практически в течността не остава спирт.

Какво представлява

Основен елемент на ябълковия оцет е ферментиралият ябълков сок, в който се е образувал спирт. Колкото са по-сладки ябълките, толкова по-високо е съдържанието на спирт и по-лесно се получава оцетна киселина. Понякога в суровините могат да влязат оцетно-кисели бактерии или „оцетна майка“. Това всъщност е най-ценното в оцета. Така наричат пяната или слизестата маса, която може да се забележи на повърхността на ябълковия сок или виното, ако са в процес на ферментация. След два- три дни активна ферментация на повърхността се появява пяна, наподобяваща паяжина. Тя ускорява процеса и придава на продукта своеобразен вкус и аромат. Най-удивителното е, че „оцетната майка“ притежава тройно повече целебни свойства от оцета и облекчава даже тези болки, при които обикновеният ябълков оцет е безсилен. Ефектът от използването й е особено явен при болки в ставите, заразяване с глисти, кожни поражения.

Съществуват много начина за получаване на ябълков оцет. Единият е образуване с помощта на оцетнокисели бактерии от пазено няколко години ябълково вино. Друг вариант е получаване на оцет от обикновен ябълков сок. Тук ви предлагаме две рецепти за направа на ябълков оцет.

Домашен ябълков оцет

Първа рецепта

Трябва да наберете презрели плодове. Ябълките, които са меки се мачкат, а тези които са твърди – се нарязват на малки парчета. Трябва да се забърка тази каша със гореща вода и захар – съотношението е 80 грама захар на 1 кг ябълки, ако са сладки и 100-120 грама захар на 1 кг ябълки, ако са кисели. Поставят се в емайлиран казан (да няма ръждиви места по него) с широко дъно. Сипва се кашата, слага се 100 г гореща вода, добавя се съответното количество захар и се залива с вода. Водата трябва да е 4 см над ябълките.

Захлупвате съда, за да не се праши и се прибир в топло помещение на сянка. Разбърквате периодично в разстояние на 14 дви. След това се прецежда през двойно сгъната марля и се сипва в дамаджани. В тях оцетът ще ферментира. Запушват се дамаджаните с тапа, в която има поставен маркуче с диаметър 5 мм. То е закрепено добре и плътно за тапата и влиза вътре в течността. Отгоре излиза и се поставя в тенджера или кофа с вода. Така се чака ферментация още 2 седмици.

След това оцетът е готов и се налива в бутилки, които затваряме с тапи. За по дълготрайно съхранение се препоръчва тъмно помещение от 5 до 18 градуса. Тапите може да залеете с парафин.

Ябълков оцет

Втора рецепта – ябълков оцет с мая и захар за ускоряване на ферментацията

Измийте ябълките – 5 кг и ги разрежете на четвъртинки. Със сокоизстисквачка изцедете сокът от плодовете. Излейте го в голям стъклен или керамичен съд и го разредете с малко количество преварена вода. В чашка налейте 100 г топла преварена вода. прибавете към нея четвърт чаена лъжичка суха мая и една чаена лъжичка захар. Почакайте, докато маята се вдигне, и я излейте в основния съд. Може да се добави малко късче ръжен хляб, за да се ускори ферментацията. Сокът трябва да престои приблизително четири седмици, докато захарта се превърне в спирт. Тогава младото ябълково вино е готово. Ако помещението, в което стои съдът е топло, процесът трае една-две седмици. Идеалната температура за получаване на оцет е 26-28 градуса. Изцяло оцетът трябва да бъде готов след 2-3 месеца. Преди да го разлеете в бутилки, прецедете през марля.

Прочетете тази статия за лечебни рецепти с ябълков оцет:

Бабини илачи с ябълков оцет! Вижте за какво помага и как да го използвате!

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар