Сънят е абсолютно необходим за нас. Как да не ставаме жертва на безсънието?
Здраве

Сънят е абсолютно необходим за нас. Как да не ставаме жертва на безсънието?

Сънят – това толкова естествено състояние – не би ли трябвало да е присъщо на всеки от нас и да не ни коства усилия? И все пак много са хората, които буквално се борят с безсънието и нерядко се оказват победени.

Сънят

А въртенето между завивките по цяла нощ не е просто изнервящо и фрустриращо преживяване, а доста сериозен проблем. Ако не си осигурявате достатъчно сън (особено ако това се случва редовно), това ще повлияе негативно и на часовете, в които се предполага, че трябва да сте будни, работоспособни и концентрирани. Колко трябва да се спи на нощ е нещо, което може да се дебатира до безкрайност. Смята се, че най-добре е почивката да продължава 7-9 часа. Но истината е, че всеки индивид е с различни потребности от сън. И все пак, има проучвания, които показват, че хората, които редовно спят по-малко от 7 часа на денонощие, биват засегнати негативно от това по няколко различни начина.

От една страна, страдащите от недостиг на сън нямат достатъчно енергия и устойчивостта им към стрес е много по-ниска от нормалното за тях. Вторият основен проблем е, че на човек му е много по-трудно да се концентрира върху задачите си. Паметта също не работи на оптимално ниво. Третият начин, по който непълноценната почивка пречи, е като намалява творческите ни способности. Плюс мотивацията да работим и извършваме ежедневните си дейности, дори и любимите сред тях.

Доколко тези симптоми ще са усложнени и сериозни, зависи от това колко нощи не сте спали нормално. И това съвсем не е всичко. Подлагането на недоспиване за продължителен период от време води и до по-сериозни умствени проблеми от вече изброените. Колкото повече нощи човек спи недостатъчно, толкова по-висок става личният му риск от развитие на тревожност и депресия.

А тук, за жалост, се инициира и нещо като порочен кръг – защото тези две състояния, от своя страна, често провокират безсъние. То пък провокира още повече умствени проблеми и усещане за безрадостност и неудовлетвореност от живота…

И все пак, картината не е чак толкова черна, защото има какво да се направи, за да не става човек жертва на безсънието.

Сънят е важно условие за вашето здраве

Основен контролен списък, за да идва сънят лесно и да продължава дълго

 • Не пийте кафе, както и други напитки, съдържащи кофеин, след 15.30 ч. Ако може да спрете приема на енергизиращото вещество дори по-рано през деня, ще е още по-добре. Най-сигурно е да приключите с кафето и кофеиновите напитки още около 9 часа сутринта. Защото следи от кофеина може да останат в организма до 12 часа след приемането му.
 • Избягвайте консумацията на алкохолни напитки вечер и нощем.
 • Вечерята трябва да е лека и да се консумира поне 2 часа преди лягане.
 • Избягвайте да хапвате шоколад след вечеря.
 • Изключете електронните устройства през нощта – синята светлина от техните екрани влияе върху качеството на съня, защото води до намаляване на секрецията на мелатонин.
 • Намалете светлината или напълно изгасете лампите.
 • Направете така, че спалното ви помещение да е уютно и да предразполага към релакс. Матракът да е удобен, а чаршафите и завивките да са ви приятни на допир.
 • В спалното помещение не трябва да е много топло и трябва да е добре проветрено.
 • Преди заспиване, прочетете книга (за удоволствие, не нещо, свързано с работата или учението ви). Или направете ненатоварващи упражнения за дишане в леглото.
 • Взимайте хранителна добавка с магнезий – това е едно от любимите „лекарства за сън“ на много хора.
 • Лягайте си задължително по едно и също време всяка вечер и ставайте пак по едно и също време всяка сутрин (независимо дали сте на работа, дали е почивен ден, или сте в отпуск).

За да заспиваме по-лесне

Ако проблемът ви е, че не можете да се отпуснете и минава много време, преди да се унесете в сън, можете да си помогнете, като вземете добавки с витамин В комплекс. Това ще ви помогне хем да имате повече енергия през деня, хем по-бързо да заспивате вечер.

Сънят се нарушава

За да не се будим през нощта

Добре е да помислите за прием на добавки с калций. Минералът е едно от най-добрите средства за сън. Освен всички други много важни роли на калция, той е необходим и за регулиране работата на нервната система. Спомага за успокояването и оптимизира секрецията на мелатонин.

За да заспим лесно и да спим дълбоко

Ако хем ви е трудно да се унесете в сън, хем имате проблеми и с под­държането му, пробвайте да взимате добавка с кава кава. Тази билка може да помогне на хората, които страдат от безсъние, защото умът им е прекалено активен (например, защото са тревожни) или защото са били физически активни (проблемът е например, когато се спортува вечер и така се произвеждат голямо количество стресови хормони в края на деня). Кава кава може да помогне и на хората, които имат проблеми със сънищата си – преживяват кошмари или пък сънуват прекалено дълго. Приемането на билката във вид на хранителна добавка може да прогони безсънието и от хора, които не спят заради някаква болежка, пише Журнал.

Сънят е здраве

За да удължим времето, в което спим

За най-ново откритие в полето на подобряването на съня се счита разходката сред природата. Има изследвания, които сочат, че в сравнение с ходенето сред градска среда, едно следобедно бродене сред зеленина – в продължение на само 17 мин – може да доведе до увеличаване на съня с до 3 часа! Обяснението на учените е, че ходенето сред природата успокоява тялото и спадът в неговата температура, което се случва след подобна следобедна активност, е сигнал да се индуцира нощният сън.

За добър сън има много хора, които си мечтаят… Ето нашите съвети как да заспим бързо и да имаме добър сън

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар