Лукът пази от рак на стомаха, помага при диабет и е протектор на сърцето – вижте рецепти за лечение с лук
Здраве

Лукът пази от рак на стомаха, помага при диабет и е протектор на сърцето – вижте рецепти за лечение с лук

Лукът съдържа дузина химични съединения, които защитават човешкия организъм от редица опасни заболявания. Такива са раковите, високото кръвно налягане, високия холестерол и астмата. Какво е важно да се знае още за лука? В люспите му се „крият“ съединения, като флавоноидите. Те имат мощни антиоксидантни свойства. Освен това имат и силно изразени лечебни свойства против такива заболявания като втвърдяване на кръвоносните съдове, образуването на съсиреци в кръвта и натрупването на холестерол в организма.

Лукът пази

Полезните съставки в него

Един от много ценните флавоноиди в лука е куерситинът, който предпазва организма от сърдечни атаки по два начина. Първият е, че лукът пази лошия холестерол от окисляване и по този начин предотвратява полепването му по вътрешните стени на кръвоносните съдове. Вторият е, че лукът не позволява отделните малки съсиреци в кръвта да се залепват една с друга и по този начин да се образуват опасни плаки, които водят до запушване на кръвоносните съдове.

Втората група съединения в лука са тези, които ни карат да плачем, когато го белим – серните химични съединения. Учените казват, че те могат да повишат нивото на полезния (с висока плътност) холестерол, който предпазва от полепването на плаки по стените на артериите. В същото време понижават и нивото на опасните мазнини в кръвта – наречени триглицериди, като по този начин правят кръвта по-фина и поддържат кръвното налягане в нормални граници. Изследванията са показали, че човек може да се ползва от благата на луковите химични съединения, ако изяжда дневно една средна по големина глава лук.

Лукът има лечебен сок

Рецепти за лечение с лук

При хрема можете да напоите памучни тампони с пресен сок от лук. Поставете ги в ноздрите като леко смъркате навътре.

За прочистване на кръвоносните съдове използвайте следната смес. Изцедете сока от 1 кг кромид лук и на всяка супена лъжица сок, сложете по една супена лъжица мед. Консумирайте от тази смес по 1 ч.л. три пъти на ден 10 минути преди хранене.

За лечение на натъртено, навехато или ударено място, за да премахнете кръвонасядане, направете следната лапа: две глави кромид лук настържете на едро ренде, добавете 1 с.л. сол и 1 с.л. царевично брашно. Забъркайте гъста каша с малко вода и яу разстелете върху памучно парче. Поставете на болното място и вържете здраво с бинт. Така да стои от 2 до 12 часа.

Лукът

Защо трябва да ядем всеки ден лук?

В Холандия е проведено изследване, в което са участвали 121 хил. мъже и жени. От резултатите се вижда, че колкото повече лук са яли, толкова по-ниска е била опасността от рак на стомаха. Учените смятат, че причината за това не е само, че слагат спирачка за развитието на тумора, но и унищожаването на опасните бактерии в стомаха.

В Китай пък са открили, че лукът може да предотврати развитието и на друга форма на рака – на простатата. Те са правили опити с 471 мъже. Установено било (както и от предишните опити), че хора, които са яли по-големи количества лук, имат много по-малък риск да заболеят от рак на простата в сравнение с хора, които са яли малки количества или въобще не са яли.

Червеният кромид лук (ашлама) убива раковите клетки – доказано от канадски учени!

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар