Въглехидратите – истината е в количеството приемани, а те са важен източник на енергия – не ги изхвърляйте от менюто си, вижте защо
Здраве

Въглехидратите – истината е в количеството приемани, а те са важен източник на енергия – не ги изхвърляйте от менюто си, вижте защо

Много хора започнаха да залитат по грешната представа, че въглехидратите са вредни и започнаха да не ги консумират. Само че строгото меню без въглехидрати е много вредно, защото лишаваме организма си от най-важния доставчик на енергия. Сред неочакваните неприятности, с които може да се сблъскаме, ако не консумираме въглехидрати, са лошото настроение, ниското самочувствие, постоянната сънливост, депресията.

Въглехидратите не са вредни, важно е количеството

Без въглехидрати се забавя обмяната на веществата, а протеините не достигат до мускулите ни. Всъщност цялата работа е в това, че има различни видове въглехидрати.

Защо са важни

Основната функция на въглехидратите е да удовлетворяват нашите енергийни потребности. Тези вещества доставят 60% от енергията в тялото, а за останалата част се грижат мазнините и протеините. Въглехидратите са необходими за пълноценното функциониране на сърцето, нервната система, главния мозък и всички обменни процеси. От въглехидратите се синтезира гликоген – по-сложно по структура въглехидратно съединение, което е жизнено важно за запасите от енергия.

Уловката е, че не всички въглехидрати са еднакво полезни. Обикновено ги делят на прости (бързи) и сложни. Към първата група се отнасят монозахаридите: глюкоза, фруктоза, галактоза. Когато попаднат в организма, те се разграждат моментално и ни дават енергия. Но тъй като инсулинът бързо потушава рязко повишеното ниво на кръвната захар, скоро след това мозъкът настойчиво изисква нова порция гориво. И понеже въглехидратите за разлика от протеините не неутрализират солната киселина в стомаха, лъжливото усещане за глад се засилва.

въглехидратите – захар кафява и бяла и мед

Прости въглехидрати се съдържат в захарта, сладкарските изделия, меда, в някои сладки плодове и зеленчуци и в други продукти. Основната вреда от простите въглехидрати е в това, че щом утолят глада, те престават да се усвояват и започват да се натрупват в запас във вид на мастни клетки, в резултат на което се появяват наднормени килограми и съпътстващите ги проблеми.

Сложните (бавните) въглехидрати действат по друг начин, макар че изпълняват сходни функции. Към тях спадат фибрите, нишестето и пектина, които се преработват бавно и постепенно и задълго утоляват усещането за глад. В това се състои и основната полза от въглехидратите.

Фибрите поддържат доброто здраве на червата, като създават оптимални условия за размножаване на полезните микроорганизми. Високото съдържание на фибри нормализира нивото на холестерол в кръвта и понижава риска от развитие на ракови заболявания на храносмилателната система. Най-много фибри има в плодовете, зеленчуците, триците.

Нишестето въпреки разпространеното мнение не е вредно за здравето и запасите от това вещество трябва да се попълват редовно. Осигурява добро засищане, преработва се бавно и се разгражда до необходимата ни глюкоза. Основен източник на нишесте са картофите, зърнените храни, тестените изделия, бобовите. Някои привърженици на здравословното хранене категорично отхвърлят тези продукти като вредни и калорични. Но според други вредни са мазните и пикантните подправки и сосове, с които обичайно ги консумираме. Тъй като здравословното хранене е в балансираното меню, включването на качествени тестени изделия и картофи в разумни дози е препоръчително.

Запасите от сложни въглехидрати може да се попълнят и чрез пектините, които дават приятно усещане за ситост, стимулират дейността на стомаха и извеждат вредните вещества от тялото. Шампиони по съдържание на пектин са ябълките, сливите, прасковите, боровинките.

въглехидратен глад

Симптоми на въглехидратния глад

Ако изключим напълно въглехидратите от менюто си, съществува риск да се проявят редица неприятни симптоми, които сигнализират за здравословни проблеми.

Лошо настроение

Въглехидратите са отговорни за синтеза на хормона на радостта серотонин. При пълен отказ от въглехидратни продукти вероятно ще започнете да забелязвате спадове в настроението, емоционална вялост, нежелание да се усмихвате. Затова дори голямата ви цел да е по-тънка талия, не се отказвайте от филийка пълнозърнестхляб или малка порция кафяв ориз.

Ниска работоспособност

Въглехидратите са главният пълноценен източник на енергия, която е жизнено необходима на организма за нормалното му функциониране. Хората, чиято работа е свързана с умствено или тежко физическо натоварване, не бива в никакъв случай да изключват напълно въглехидратите от менюто си, тъй като това неминуемо ще повлияе на активността им. Всеки път, когато не можете да се концентрирате или да се заставите да работите, си спомнете дали в течение на деня сте хапнали въглехидратен продукт. За да се справите без риск за талията, хапнете плод като междинна закуска.

Постоянно главоболие

Постоянно главоболие

Още един симптом за дефицит на въглехидрати са честите и продължителни болки в главата. Обичайно причината е в ниското ниво на кръвната захар, причинено от липсата на въглехидратни храни. В този случай може да добавите към менюто си плодово-зеленчукови салати – например от настъргани ябълки и моркови с добавка от мед, лимонов сок, орехи.

Проблеми със стомаха

Ако страдате от лошо храносмилане и сте забелязали цялостно понижеаване на скоростта на обмяна на ве-ществата (което по принцип оказва негативно влияние на цялостното здравословно състояние), проверете дали в менюто ви присъстват достатъчно полезни въглехидрати. Приемайте на закуска или обяд пълнозърнести храни и други бавни въглехидрати с високо съдържание на фибри – така не само ще получите необходимото количество енергия, но и ще се справите с храносмилателните проблеми.

Втрисане

Студените пръсти, постянното втрисане или дори лекият тремор може да са причинени от простуда или други заболявания, но ако сте здрави и продължавате да зъзнете, има вероятност причината да е нисковъглехидратната ви диета. Накратко, пълното скъсване с въглехидратите ви обрича на постоянно усещане за студ. Причина са нарушения в дейността на щитовидната жлеза, която е отговорна за доста фактори, свързани с регулирането на телесната температура.

Вечно гладен

Остро чувство за глад

Всяка безвъглехидратна диета е гладна диета. Лишавате тялото си от незаменим източник на енергия и е напълно нормално да се измъчвате от глад, тъй като бавните въглехидрати, богати на фибри, са основен елемент за насищане. За да го избегнете, наблягайте на овесени ядки и пълнозърнест хляб – дори и малки порции от тези продукти за закуска или обяд ще ви спасят от вълчи апетит, без да навредят на фигурата ви.

Застой в отслабването

Една от възможните причини изведнъж да спрете да губите килограми въпреки строгата диета, е именно нисковъглехидратното меню. Този процес е ясно видим при протеиновите диети – поради продължителният дефицит на въглехидрати, отслабването постепенно намалява и спира. Експертите съветват да хапваме въглехидрати най-малко веднъж седмично – така дори и минималното количество от жизнено необходимия елемент ще помогне на организма да преодолее стреса и да поддържа нормален метаболизъм.

Бърза умора

Всеки спортист знае отлично, че силата, скоростта и издръжливостта на тялото са в пряка зависимост от качеството и количеството на въглехидратите, приети преди тренировка. Съкращаването на тези енергийни ресурси оказва негативно въздействие на ефективността на тренировката, може да стане причина за контузии и болки в мускулите и ставите. Ако искате да отслабнете, е необходимо да поддържате редовна физическа активност. Препоръчва се преди тренировка да консумираме въглехидрати с нисък гликемичен индекс – пълнозърнеста паста, овесени ядки.

Въглехидратите

ЗДРАВОСЛОВНИ ДОЗИ

Някои наричат въглехидратите основен виновник за наднормените килограми, както и за различни заболявания. Други специалисти твърдят, че тези вещества са основен елемент от здравословното хранене. Всеизвестно е, че както ползата, така и вредата се определят от количеството. Дневната норма въглехидрати, необходима на организма, е 50 – 60% от общия прием на храна. Допустимо е 1/3 от тях да са прости въглехидрати (захар, мед, сладки плодове). За тези, които спазват диета за отслабване, тази норма се ограничава до 30 – 50 г. Ако за продължителен период от време се придържате към по-ниски дози, създавате риск за здравето си.

Вкусни диетични кексчета-мъфини без захар – една рецепта от серията „Вегетариански глезотии“

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар