Кисело зеле за бърза консумация, което е готово за 2-3 седмици – ето как се прави
Готварство

Кисело зеле за бърза консумация, което е готово за 2-3 седмици – ето как се прави

Много хора нямат нужда да слагат цели бидони с кисело зеле, а искат да имат малко количество, което ще използват само няколко пъти. Аз съм от тези хора.

Не обичам да купувам кисело зеле от магазина, а пък искам да имам поне за Коледа и Нова година домашно направено. Затова си правя нарязано зеле за бърза консумация и една цяла зелка за сарми.

Ето как го правя.

Кисело зеле нарязано

Продукти

3 средно големи зелки

5 с.л. сол

5 л вода

Инструкции

Двете зелки ги нарязвам на ситно, тъй като ще ги използвам за готвене. Третата зелка изчиствам само листата от горе и (изрязвам) издълбавам кочана. Нея ще използвам за зелеви сарми.

Слагам в една кофа от 10 литра първо цялата зелка. Отстрани зареждам нарязаното зеле. Загрявам на котлона 5 литра вода и слагам 5 с.л. сол да се разтопи. Оставям да се охлади и с тази солена вода заливам зелето. Имайте предвид, че не всяка сол е качествена или дори нормално солена. Затова трябва да следите солеността.

След като залея зелето, отгоре слагам една чиния и върху нея добре измит камък. Захлупвам кофата с капак и оставям в помещение, което има стайна температура – около 20-22 градуса. Всеки ден разбърквам зелето и опитвам дали е достатъчно солено. Така оставеното на топличко и разбъркваното нарязано зеле става най-много за три седмици. Ако го държите в по-топло помещение, ще стане и по-бързо. След като усетите, че е готово, а искате малко да забавите ферментацията, изкарайте кофата на балкона на студено.

Трябва да ви кажа, че става чудесно домашно кисело зеле. Стига ми точно да сготвя свинско с кисело зеле за Коледа и пълнено пиле със зеле за Нова година. Плюс сармите за Бъдни вечер. А от вътрешността на цялата зелка става чудесна салата.

Кисело зеле за бърза консумация

Кулинарен съвет: Ако случайно сте сложили повечко сол, можете да го измивате с хладка вода преди да го готвите.

Да ви е сладко!

Направете си пълнено пиле върху канапе от кисело зеле по тази рецепта! Ужасно вкусно!

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар