Мушмулата – какви са полезните й качества и рецепта за мармалад
Готварство Здраве

Мушмулата – какви са полезните й качества и рецепта за мармалад

Много малко се знае за качествата на мушмулата – този непретенциозен плод, било то в див или в култивиран вид. Използва се месестата му част.

Плодът на мушмулата

Плодовете на мушмулата (Mespllus germanica) узряват през септември, берат се през октомври, но могат да останат на дървото и след като паднат сланите през ноември. След осланяването твърдите плодове омекват и стават сладки. Набраните преди него мушмули лагеруват, докато омекнат, потъмнеят до тъмнокафяво и загубят своята тръпчивост. Така те вече са готови за консумация и за преработка. Ако ги забравите, плесенясват и загниват.

Захарното съдържание се увеличава заради разграждането на нишестето до десктрини и захари. Това става при 2-3-седмично лагеруване в стайни условия, когато и голяма част от дъбилните вещества се разграждат и вкусовите качества на плода се подобряват.

При култивираната мушмула фруктозата е повече от глюкозата Захарозата пък, която подобрява вкуса на омекналите плодове, при ферментация се разгражда на фруктоза и глюкоза. Тези три вида захари от 7% преди лагеруването стигат 14% след него.

От органичните киселини в мушмулата преобладават ябълковата, лимонената и винената. При ферментация те образуват оцетна киселина. Нишестето преди лагеруването е до 6%, а след това спада на 1%. От минералните соли в 100 г мушмули най-много са калиевите (250 мг), магнезиевите (10 мг), фосфорните (20 мг) и натриевите (3-4 мг). Витамините са: В1 (0,3-0,5 мг), В4 (0,3-0,4 мг) и С (5 мг).

Узрял и не напълно узрял плод на мушмулата

Ценна ли е мушмулата като лекарство?

Плодовете и приготвените от тях храни действат възбуждащо на храносмилателната система и са особено полезни при диспепсии от белтъчен тип, както и при болести на жлъчката, бъбреците, черния дроб и задстомашната жлеза. Органичните киселини в мушмулата са полезни за нервната система и кръвоносните съдове.

Неомекналите и неузрели плодове съдържат голямо количество дъбилни вещества, които действат затягащо при стомашно разстройство или дизентерия. И обратно – омекналите плодове, както и отварата от листата на мушмулата могат да се използват против запек.

Познавате ли друго растение, чиито плодове и листа да лекуват противоположни състояния? Май няма и затова „скромната“ мушмула е уникална. Обикновено плодовете й се консумират сурови. А от тях биха могли да се приготвят доста храни. Например сок, мармалад, желета, ликьори и дори туршията „мушмулица“, много вкусна и ароматна. В100 мл сок от мушмули витамин С достига до 30 мг, пише в-к Здраве.

Мармалад от мушмули

Продукти за мармалад от мушмули

Мармаладът бе неизменна част от сутрешната закуска на учениците навремето и се конкурираше с шипковия мармалад. Надделяваше му по витаминозно съдържание, аромат и най-вече защото бе много „издръжлив“. Изкарваше 2 години в добре затворен буркан в избата. Какво му е лошото тогава на този мармалад? Само едно – много е трудоемък. Иска почистване, варене, пюриране, пак варене със захарта. Иска и непрекъснато да се бърка, за да не загори, да се налива в съдове и те да се затварят херметично след няколко часа.

Готов мармалад

Рецепта за мармалад

Съставки: 1 кг захар; 3 кг мушмули; сокът от два лимона; 1,5 ч.л. канела, (може да сложите индрише и ванилия на вкус).

Мушмулите трябва да се добре узрели. Слагат се в дълбок съд да се варят с вода, колкото да ги покрие. След като се сварят се изцеждат от водата и се минават през едра цедка или сито, за да се отделят люспите и костилките. След това пюрето се слага да се вари със захарта на бавен огън. Бърка се с дървена лопатка до сгъстяване. Трябва да се образува пътека на дъното на съда при бъркането. Киселината и канелата се слагат 5 минути преди снемане от огъня. Ако има загаряне на дъното, мармаладът се изгребва, без да се докосва загорялото.

Той става за плънка за сладкиши, торти, рула и др. Може да му се добавят млени орехи, настъргана лимонова кора или ром.

Рецепта за мармалад и снимки: delishably.com

Мармалад от сливи, ябълки и праскови и желе от ябълки и лимони – две чудесни рецепти за домашна зимнина

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.