Ето защо трябва да ядем две яйца дневно!
Здраве

Ето защо трябва да ядем две яйца дневно!

Приемът на две яйца дневно ни осигурява здрави кости, остър поглед и ниски килограми. Носи ни полезен холестерол въпреки митовете. Консумирането им има своите ползи. Доказано е, че в тях има много калций, който е жизненоважен за организма ни и най вече за здравината на костите ни. Освен това от яйцето получаваме и витамин D, който по принцип си набавяме от слънцето. Той също спомага за костите, а и в зимните месеци, когато не се радваме на толкова слънчеви лъчи, можем да го открием в храната. По този начин бихме могли да се предпазим от често срещаната остеопороза, която е болест на скелета.

Две яйца на очи

Полза

Друга болест, от която ни предпазва омлетът сутрин, е перде на окото. Приемайки ежедневно лутеин, зеаксантин и други полезни вещества, съдържащи се в жълтъка, подобряваме зрението си. Те също така са богати и на веществото холина. Смята се, че то предпазва дамите от рак на гърдата. Проучвания в САЩ и Канада показват, че жените, включвали редовно яйца в менюто си, са с 30% по-малък шанс от заболяване. Същото това вещество „храни“ мозъка ни. Благодарение на него запомняме по-бързо и информацията остава за по-дълго време.

Специалистите препоръчват повече яйца и на бъдещите майки, тъй като освен за всичко останало, холината е много полезна за плода при бременните. Тя спомага за развиването на мозъка на детенцето, като дори понижава риска от синдром на Даун.

Що се отнася до желаещите да свалят килограми или да натрупат мускулна маса, ключът към прекрасната форма са 2-те яйца на ден. Варени и консумирани сутрин, те ни засищат, като съдържат много хранителни вещества, а малко калории. По време на диета какво по-хубаво от нещо нискокалорично, здравословно и вкусно.

В яйчения белтък се съдържат много протеини. Именно те помагат за изграждането на мускулите и затова са най-добрите приятели на феновете на фитнеса.

Две яйца – варени

Митове

От всички ползи, изброени до тук, става ясно, че яйцата със сигурност са хранителни и полезни. Освен очевидните причини, нека напомним, че едно яйце съдържа всички хранителни вещества, за да се роди цяло пиленце. Въпреки това често яйцата са сочени за вредни, защото жълтъците съдържат големи количества холестерол. Това обаче не е точно така, показват последните проучвания. Този, който приемаме от яйцата, е т.нар. полезен холестерол. Той е нужен на организма за производството на различни хормони, т.е. не бихме могли да функционираме без него. Обикновено той се подава от черния ни дроб, но яйцата му помагат в тази задача. Що се отнася до „лошия“ холестерол, който се натрупва по стените на кръвоносните ни съдове, той не се повишава от честото хапване на яйца.

Киш с яйца и сметана – невероятно изкушение с нежен пълнеж за един прелестен лек десерт

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар