Прополисът – защо е по-добре да се използва обработен – мнението на специалистите
Здраве

Прополисът – защо е по-добре да се използва обработен – мнението на специалистите

Прополисът, наричан още пчелен клей, е сред най-използваните природни лекове през зимния сезон. Как да се лекуваме с него и какво е добре да знаем?

Прополисът

Откога е познат?

Прополисът се използва с медицински цели още от древността. Първите данни датират от 350 г. пр.н.е., от времето на Аристотел. Гърците са използвали прополис за абсцеси, асирийците – за лечение на рани и тумори, а египтяните -за мумифициране.

Пчелите, в опит да запълнят пролуките в кошерите, си служат с прополиса като предпазна мярка, за да предотвратят опасните микроби и гъбички.

Какво лекува?

Прополисът има силно антибактериално действие, а също е добър борец и против всякакви вируси. Поради тези негови свойства той се използва за терапия на настинки, грип, хрема, кашлица и болно гърло. Също така той прочиства организма от лошия холестерол и така укрепва стените на кръвоносните съдове.

Освен всички изброени лечебни свойства, той може да лекува рани като ускорява зарастването.  Дъвченето на прополис ще ви отърве от рани или афти в устата. Има свойството да дезинфекцира целия организъм, като убива включително раковите клетки.

Най-важното за него е, че няма нежелани реакции, но първо трябва да установите, че не сте алергични към него. Като пчелен продукт, той може да предизвика неочаквана алергия.

Защо се използва обработен прополис?

Необработеният има непостоянен състав, който може да варира в зависимост от различни фактори. Освен това е много по-силен алерген, с неприятен вкус и мирис.

Как да засилим оздравителния ефект?

Ефикасността на прополиса се засилва в комбинация с витамин С, който намалява възпалението и подуването на лигавицата на устата и гърлото. Затова се препоръчва за профилактика и лечение на вирусни инфекции.

Съчетанието на прополис с шипка, малинов сироп, джинджифил, алое вера или лимонена трева засилва лечебния ефект. Шипката има ценни свойства при лечението на бактериални и вирусни инфекции, придружени с висока температура. Тя е и силен имуностимулант. Малиновият сироп е богат на витамин С, съдържа витамин Е, В1, В2, К, РР и провитамин А. Облекчава възпалителните състояния в на гърлото и лигавицата в устата. Препоръчва се при лечение на заболявания, придружени с висока температура. Стимулира имунната система.

Прополисът и пчелните продукти

Алое вера пък е известно с овлажняващите си и имуностимулиращи свойства и с противовъзпалителното си и антиоксидантно действие. Джинджифилът активира слюноотделянето, което е важно за лечението на проблеми в устата, тъй като презпазва от изсушаване. Спира развитието на бактерии, вируси и гъбички. Маслото от лимонена трева облекчава храносмилателни смущения, простудни заболявания и прогонва умората.

Прочетете още за лечението с прополис в статиите по-долу:

Прополис срещу цистит, стомашно разстройство, афти и още… Вижте тези съвети и рецепти за лечение!

 

Продуктите на пчелния кошер – ето как да ги използваме за усилване на имунитета, против бактерии, вируси, лош дъх, лениви черва и още…

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар