Болки в гърба – представяме ви пет от най-добрите начини да се отървете от тях
Здраве

Болки в гърба – представяме ви пет от най-добрите начини да се отървете от тях

Ако страдате от болки в гърба, бъдете сигурни,че съвсем не сте сами. Според австралийско проучване около 80% от хората преживяват това неразположение поне веднъж в живота си. А за всеки десети проблемът е сериозен. Но не се тревожете излишно, има терапии, които наистина дават добри резултати срещу болките в гърба.

Техниката Александър

Лечение

Лечение на болки в гърба с техниката Александър

Това е техника, която ни учи как да разбираме по-добре тялото си и да го използваме правилно. С този метод може да се идентифицират всекидневните навици. Как седите, как стоите, как ходите, как се навеждате. В тях се корени причината за болката и да се намери най-подходящото решение на проблема.

Техниката е създадена от Фредерик Матиас Александър, актьор, роден през 1890 г. в Тасмания. В началото на кариерата си той имал сериозни проблеми с гласа, които установил, че са заради схващане във врата. След като започнал да прави по няколко разтягания всеки ден, за няколко дни той декомпресирал шийните прешлени, което било достатъчно за възстановяване на гласовите му възможности. Постепенно той развил тези свои занимания до техниката, която днес носи неговото име, а нейните основни принципи са:

  • това как седим, стоим и се движим, влияе на начина, по който функционира цялото ни тяло;
  • особено важна за оптималната работа на организма е връзката между главата, гръбнака и врата;
  • умът и тялото работят като едно цяло, като си влияят през цялото време.

Масаж

Лечебен масаж

Лечебният масаж предизвиква леко възпаление, което провокира имунната система да се задейства и да „изчисти“ инфектираната зона по-бързо и ефикасно, отколкото ако се остави организмът да се справя сам. Когато се лекуват болки в гърба, кинезитерапевтът е добре да започне лечението с анализ на стойката на пациента и оценка на двигателната му активност.

Когато мускулите са схванати, кръвотокът е възпрепятстван. Именно върху тези места с насъбрано напрежение въздействат масажистите. Така намалява сковаността и се подобрява циркулацията на кръвта в тялото.

Освен за неопределени болки в долната част на гърба, масажите могат да са ефикасно средство за облекчаване и на симптомите при ишиас. В случаите, когато той е причинен от натиск на крушовидния мускул (разположен в седалищната област) върху седалищния нерв.

Много е важно да потърсите специалист кинезитерапевт. Той трябва да има опит в лекуването на неразположенията точно в тази област. Така ще ви помогне да облекчите болките си в гърба и кръста.

Акупунктура

Игли за акупунктура

Специални тънки игли се поставят на специфични точки по тялото, за да премахнат блокажи. Те пречат на енергията да тече безпрепят­ствено по т. нар. енергийни канали на организма. На местата, на които има блокаж и през които енергията не може да тече или трудно преминава, се появяват схващанията и болезнените усещания – твърдят специалистите по Традиционна китайска медицина.

Акупунктурата работи в посока възпиране на подаваните от тялото сигнали за болка. Тя стимулира секрецията на ендорфини – естествено произвеждащите се обезболяващи от организма, чието действие наподобява това на морфина.

Облекчаването на различни болки е най-честият проблем, третиран чрез акупунктура. Разбира се, лечението трябва да бъде проведено от обучен специалист. Той може да прецени как да действа спрямо всеки пациент и индивидуалните му оплаквания.

Йога

Йога за болки в гърба

Това източно учение набляга много на упражненията за разтягане на мускулатурата на тялото, изчистването на ума от тревожни мисли и управление на дишането, а те всички имат значение за отърваване от болката. Има различни варианти, в които да опитате йога и вие. За да си помогнете сами – можете да правите упражнения дори у дома. Учете се от различните клипове и други материали, разпространени по темата в интернет пространството. Но ако имате сериозни оплаквания или пък никога не сте се занимавали с подобни упражнения, по-разумно е да посещавате организирани занятия. Непременно още в началото споделете с водещия на групата къде усещате болка и дали тя ви пречи да движите нормално някоя част от тялото си.

Малките групи са за предпочитане от големите, защото така инструкторът ще може да ви обърне повече внимание, за да е сигурно, че изпълнявате правилно асаните, да съобрази  натоварването и позите спрямо вашия физически тип, тренираност и издръжливост, както и да ви даде, при необходимост, допълнителни упражнения за третиране на вашата проблемна зона. В зависимост от конкретното състояние на страдащия от болки в гърба и кръста има и определени физически упражнения и натоварвания, които е желателно да се избягват – например Котешкия гръб, при което извиването на гръбнака надолу и нагоре може да причини допълнителна травма или усложняване на вече съществуващата.

За начинаещите желаещи да се занимават с йога и страдащи от болки в гърба се препоръчва Айенгар йога, при която се използват помощни средства като блокчета, колани, чували, възглавници, въжета и др. Те способстват за по-лесното и коректно изпълнение на асаните и свеждат до минимум риска от травми. Това прави този тип йога подходяща за хора от всички възрасти. Плюс е и че при Айнгар йога се постига прецизно подравняване на тялото при изпълнението на асаните и така тя има голям терапевтичен ефект, пише Здравен журнал.

Миотерапия

Миотерапия за болки в гърба

Тази терапия е насочена към възстановяване и поддържане на нормален мускулен тонус и функционални движения чрез масажи и техники за мобилизиране на ставите, сухи игли (подобни на тези, използвани при акупунктура) и специални лечебни упражнения. Миотерапията показва много добри ефекти при лечение на болки в долната част на гърба и дори може да облекчи страданията при дискова херния чрез стимулиране на мускулната релаксация, което отнема от напрежението на гръбначния стълб.

Подобряване на състоянието обикновено се забелязва след 2-3 процедури и е добре те да бъдат съпровождани и от редовно изпълняване на упражнения за разтягане и за повишаване на двигателната активност.

Само с тези 3 упражнения можете да се възстановите много бързо от натрупаната умора, стрес или при болка!

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар