Това са 10 причини, поради които усещате постоянен студ
Здраве

Това са 10 причини, поради които усещате постоянен студ

От непрестанно усещане за студ по-често се оплакват жените – понякога заради физиологични причини, друг път заради повишена чувствителност към ниските температури. Вижте 10-те най- разпространени възможни причини, поради които вашият вътрешен термостат не отразява действителността. 

Поднормено тегло

Поднормено тегло

То със сигурност може да причини усещане за студ по няколко причини. Първо, ниските показатели на кантара показват и ниски показатели в нивото на мастни запаси в тялото ви, а именно те би трябвало да ви топлят. Второ, по-малкото тегло означава недостатъчно потребление на калории, а това забавя метаболизма и така тялото из­разходва по-малко енергийни ресурси за затоплянето си. Важно е да натрупате някой и друг килограм, като наблегнете на храна с повече белтъчини, мазнини и сложни въглехидрати.

Проблем с щитовидната жлеза

Постоянното усещане за студ е един от многото проблеми, които дължим на излязла от строя щитовидна жлеза. Дори може да се каже, че постоянното чувство за студ е най-сигурният признак на хипотиреоидизъм (понижена функция на щитовидната жлеза и намалено производство на хормони). Без необходимото ниво на хормони скоростта на метаболизма намалява и, както вече спо­менахме, тялото започва да икономисва от собствената си енергия. Други типични признаци на хипотиреоидизъм са оредяващата коса, сухата кожа, умората. Необходимо е в такъв случай да се обърнете към лекар.

Недостиг на желязо

Ниското ниво на желязо в организма е от най-честите причини за постоянно мръзнене. Ето защо: желязото е ключов фактор в преноса на кислород по цялото тяло чрез червените кръвни телца. Без желязо ерит- роцитите не се справят добре със своята работа, а тялото започва да трепери. Желязодефицитът е опасен и защото прави щитовидната жлеза по-вяла и така добавяте още една причина за замръзване.

Отслабена циркулация на кръвта

Ако дланите и стъпалата ви са все студени, но останалите части на тялото се чувстват комфортно, е важно да се обърне внимание на циркулацията на кръвта, която очевидно не успява да стигне до крайниците. Причината може да е в сърдечносъдово нарушение (например стеснени кръвоносни съдове).

Хронично недоспиване

Недоспиване

Недостигът на сън може да наруши функциите на нервната ви система, като изкара от равновесие всичките ви вътрешни механизми, включително и терморегулацията. Не е съвсем ясно защо се получава така – вероятно организмът реагира на стреса от недостатъчната почивка. От недостига на сън страда и вашият метаболизъм, което води до влошаване на самозатоплянето и забавена циркулация на кръвта.

Обезводняване

Организмът се състои от 60% вода и именно тя помага на регулирането на температурата. При достатъчно течност в организма топлината се задържа и се освобождава по-бавно, като поддържа по-комфортна обща температура. При обезводняване организмът става по-чувствителен към околната температура. Но водата ни сгрява и по друг начин: засилва метаболизма и съответно – поддържа топлината. Пийте не по-малко от 8 чаши на ден.

Недостиг на Витамин В12

Набавяме си го от животинските продукти, а недостигът му ни кара да тракаме със зъби. Той е необходим за създаването на еритроцити и дефицитът му може да доведе до анемия, а тя – до хронично мръзнене. За да компенсирате недостига на този витамин, хапвайте немазни меса, риба и млечни продукти. Понякога дефицитът на витамин В12 се дължи на недостатъчната му усвояемост. Затова, ако редовно консумирате храни, които го съдържат, но пак мръзнете, направете си изследване на кръвта за този витамин.

Полът има значение

Така е, защото жените са по-приспособени към съхраняване на топлината в тялото: при тях кръвотокът се разпределя по такъв начин, че да поддържа оптимално подхравнане на сърцето и мозъка – понякога за сметка на дланите и стъпалата, което държи тези части на тялото хронично студени, пише Здравен журнал.

Диабет

Когато става дума за диабетна невропатия, постоянната атака върху нервните клетки може да предизвика усещане за студ, понякога дори болки в крайниците. Диабетната невропатия се развива постепенно и може дори да не подозирате за нея. Ако забележите такива симптоми, обърнете се към лекар.

Усещане за студ

Недостатъчно мускулна маса

Мускулите помагат да се поддържа нормалната температура на тялото, като изработват топлина. Пък и, при по-развита мускулна маса, метаболизмът се задейства по-добре и се бори с чувството за хлад. Заемете се с някакъв спорт – развитата мускулатура ще се превърне в своеобразно одеяло за вас.

Болест на Рейно – болестта на студените ръце – причини и симптоми

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар